BNG Bank Literatuurprijs 2022 gaat naar Tom Hofland

18 januari 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Tom Hofland is met zijn boek ‘De Menseneter’ de trotse winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs 2022. De auteur wint daarmee niet alleen een sculptuur van beeldhouwer Theo van Eldik, maar ook een cheque van €15.000.

De BNG Bank Literatuurprijs is een oeuvreprijs bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van veertig jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan, maar nog niet doorgebroken zijn onder het grote publiek. Daarnaast hanteert de jury de vuistregel dat de auteur nog geen andere grote literaire prijs gewonnen mag hebben en dat ze in het recente jaar een nieuw boek hebben gepubliceerd.

Voor de nieuwste editie van de literatuurprijs waren in totaal drie auteurs genomineerd. Thomas Heerma van Voss (Passagiers/Achterblijvers) en Luuk Imhann (Loutering) waren de andere kanshebbers.

BNG Bank Literatuurprijs 2022 gaat naar Tom Hofland

Een verademing

“In zijn absurdistische gothic novel De Menseneter laat Tom Hofland zien hoe de zakelijke instelling ‘effiency boven alles’ uit de hand kan lopen, maar ook hoe liefde hoop geeft, tegen de klippen op”, legt de vierkoppige jury uit.

De jury – bestaande uit voorzitter Pieter Jeroense (bestuurslid BNG Cultuurfonds), Esther op de Beek (docent Moderne Nederlanders Letterkunde aan de Universiteit Leiden, Dieuwertje Mertens (criticus journalist) en Arie Storm (criticus en schrijver) – is daarnaast van mening dat Hofland de lezer steeds opnieuw weet te verrassen.

“Hij is origineel en beschikt over een rijke verbeelding. Dar is een verademing in een literair klimaat waarin het vooral autofictie is wat de klok slaat.”

Lezersjury

Waar Hofland er met de hoofdprijs vandoor ging werd Luuk Imhann door de lezersjury (bestaande uit mensen die bij BNG Bank werken) tot winnaar bekroond. Daarmee heeft de schrijver een verblijf van een maand naar keuze in het Roland Holsthuis te Bergen gewonnen. Dit historische pand en voormalig woonhuis van de dichter Roland Holst mag door de winnaar gebruikt worden als woon- en werkplek.