Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

09 maart 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Dankzij een stevige economische eindsprint afgelopen jaar is de eerder verwachte recessie uitgebleven. Sterker nog, ook in de eerste helft van 2023 groeit de Nederlandse economie nog hard door, waarna in 2024 uiteindelijk alsnog een vertraging zal worden ingezet. Dat schrijven de economen van RaboResearch in hun Economisch Kwartaalbericht.

Tegen de verwachtingen in, is het het afgelopen jaar niet tot een recessie gekomen. RaboResearch-econoom Michiel van der Veen legt uit dat de verwachte dip in de uitgaven van huishoudens vanwege de hoge inflatie is uitgebleven. De stijgende lonen, eenmalige uitkeringen en overheidssteun zouden de koopkrachtdaling behoorlijk gedempt hebben.

Daarnaast bleken Nederlandse producten en diensten nog altijd populair over de landsgrenzen, aangezien de export in de laatste maanden onverwachts sterk is toegenomen. De RaboResearch-economen verwachten voor het huidige jaar dan ook een relatief sterke bbp-groei van 2,0%.

Economische verwachtingen

“Het hogere minimumloon, de gestegen uitkeringen, pensioenen en toeslagen, en natuurlijk de stijging van de cao-lonen geven begin dit jaar waarschijnlijk een slinger aan de huishoudconsumptie”, aldus Van der Veen.

Inflatie

Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt naar verwachting krap, met een werkloosheid die beperkt oploopt van 3,5% afgelopen jaar naar 3,8% in 2023 en 4,1% in 2024. De krappe arbeidsmarkt en de (gedeeltelijk) herstellende koopkracht zijn volgens Van der Veen olie op het vuur voor de inflatie.

Inflatie duikt voorlopig niet duurzaam onder de 2 procent

De RaboResearch-economen voorspellen dan ook dat de inflatie ook in 2024 hoog blijft en gaan uit van 4,4%. Dit zou betekenen dat de stijgende cao lonen (5,6% voor 2023) niet afdoende zijn om het koopkrachtverlies volledig goed te maken.

Van der Veen benadrukt echter dat deze verwachting met veel onzekerheid is omgeven, omdat het lastig zou zijn om de volatiele olie-, gas- en elektriciteitsprijzen te voorspellen. Daarnaast is nog onbekend óf, en zo ja, met welke maatregelen het kabinet huishoudens en bedrijven volgend jaar zal ondersteunen.

Nieuwbouw neemt toe; vergunningen nemen af

Inzakkende woningsector

Voor 2024 verwachten de RaboResearch-economen een relatief beperkte groei van 0,9%. Tekorten aan mensen, materiaal en locaties zullen ervoor zorgen dat veel bedrijven stagneren qua groei. Tegelijkertijd zorgen de stijgende huishoudconsumptie en groeiende bedrijfsinvesteringen voor een toenemende import aan producten en diensten.  

Daarnaast zou de woningbouw (verder) in het slop raken. “In 2022 is het aantal verleende bouwvergunningen sterk ingezakt door locatie-twisten, stikstofproblematiek, gestegen rentes en de daarop volgende dalende huizenprijzen.”

“In het laatste kwartaal van 2022 dook het aantal verleende vergunningen bijna 30% omlaag ten opzichte van het jaar ervoor. We gaan er daarom van uit dat de post woninginvesteringen flink gaat krimpen en dat dit de economische groei remt”, besluit Van der Veen.