Volksbank eindigt 2022 met €191 miljoen winst

16 februari 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Volksbank, het moederbedrijf van ASN Bank, SNS en de RegioBank, heeft een winst van €191 miljoen gepresenteerd over 2022, maar liefst 29% meer ten opzichte van een jaar eerder.

Al met al stegen de inkomsten van het bedrijf met 17% tot €965 miljoen. Tegenover BNR Nieuwsradio stelt CEO Martijn Gribnau blij te zijn met de hogere nettowinst. “Waar ik helemaal blij mee ben is dat aantal multiklanten omhoog is gegaan”, aldus de topman. Daarmee doelt hij op rekeninghouders die niet alleen sparen, maar bijvoorbeeld ook een hypotheek afsluiten of een bijpassende verzekering afnemen.

Desondanks benadrukt Gribnau in een toelichting dat de Volksbank in een “turbulente omgeving” opereerde, onder meer verwijzend naar de inflatie, de stagnerende huizenmarkt en een vertraagde economische groei. “Dit alles had negatieve gevolgen voor de financiële positie en koopkracht van consumenten.”

Volksbank eindigt 2022 met €191 miljoen winst

Alhoewel de bank geen grote toename ziet van mensen die financieel in de knel komen, zag de bank zich wel genoodzaakt om zijn stroppenpot verder aan te vullen. “We zijn prudent en daarom hebben we daar meer provisies voor genomen”, aldus Gribnau.

Rente

Opvallend aan de jaarcijfers, is dat de Volksbank relatief gezien minder profiteert van de huidige hoge spaarrentes. Sinds de bank afgelopen jaar aankondigde geen ‘monoklanten’ meer te willen hebben (klanten die enkel een spaarrekening afnemen), zegden 60.000 tot 80.000 spaarders hun rekening op. Precies op het moment dat spaargeld weer geld oplevert.

Het Financieele Dagblad schrijft dat de Volksbank de enige bank in Nederland is die een daling van de spaartegoeden rapporteert. De krant schrijft tevens dat Gribnau niet de indruk wekt dat hij zich druk maakt over de uitstroom van spaargeld. “We laten ons door niets of niemand afleiden van onze strategie.”

€90 miljoen voor de Staat

Desondanks voorspelt de bank voor komend jaar een verdere stijging van de winst. Al benadrukt men wel dat er nog veel onzekerheden bestaan, waaronder de Oekraïens-Russische oorlog en de impact daarvan op de financiën van zijn klanten. Tot slot heeft de bank bekendgemaakt €90 miljoen aan dividend uit te keren aan de Staat – de enige aandeelhouder van de bank.