ASN Bank kritisch op winstplannen olie- en gasproducenten

09 februari 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Waar de overheid moest bijspringen om de energieprijzen laag te houden, boekten olie- en gasproducenten Shell (€38,4 miljard), Exxon Mobil (€51,5 miljard) en BP (€25,8 miljard) recordwinsten. Winsten die gebruikt kunnen worden om te verduurzamen. Piet Sprengers (Manager Duurzaamheidsstrategie en Beleid bij ASN Bank) merkt echter op dat de bedrijven anders kiezen.

Zo stipt Sprengers aan dat de hoge winsten – “te danken aan de hoge energieprijzen in een onrustige wereld” – gebruikt worden om de aandeelhouders te belonen. De bedrijven maakten bij de presentatie namelijk bekend voor miljarden aan eigen aandelen in te kopen, hierdoor zou de koers stijgen waar op hun beurt de beleggers weer van profiteren.

Investeringen in de transitie naar een duurzame energievoorziening blijven volgens Sprengers echter ernstig achterlopen. “Het voornemen van bijvoorbeeld Shell om eigen aandelen in te kopen – en daarmee het rendement op aandelen centraal te stellen – bevestigt wederom dat de energietransitie niet de prioriteit heeft die het verdient.”

ASN Bank kritisch op winstplannen olie- en gasproducenten

“Diezelfde aandeelhouders die een hoger rendement ontvangen kunnen eisen dat fossiele bedrijven hun buitensporige winsten investeren in projecten en activiteiten die wél bijdragen aan de energietransitie”, vervolgt Sprengers zijn betoog. “Door op de aandeelhoudersvergadering te stemmen tégen de inkoop van aandelen en vóór klimaatdoelen in lijn met de internationale afspraken.”

Aandeelhouders hebben daarin echter nog een lange weg te gaan. De duurzaamheidsmanager van ASN Bank stipt aan dat afgelopen jaar 20% van de aandeelhouders van Shell voor scherpere klimaatdoelen stemden; tegelijkertijd stemde iets meer dan 1% van hen tegen de inkoop van eigen aandelen. Bij BP ging het om respectievelijk 15 procent en minder dan 1 procent.