'Mbo-docenten waarderen het als het bedrijfsleven in de klas komt'

17 januari 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Vanaf vandaag kan het weer! Een gastles Bank voor de klas aanvragen voor je klas. Of – als je bij een bank werkt – je aanmelden om zo’n gastles financiёle educatie te geven. Bank voor de klas 2023 wordt bijzonder. De gastlessen voor het basisonderwijs blijven natuurlijk bestaan. Nieuw zijn de gastlessen voor het middelbaar beroepsonderwijs. Mbo-studenten zijn immers de ondernemers van de toekomst en ondernemende werknemers voor wie financiёle vaardigheden extra belangrijk zijn, aldus Sasja van der Knoop, beleidsadviseur financiële educatie. Dit artikel is eerder verschenen in Bank | Wereld Online, een uitgifte van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Duizenden bankmedewerkers gaven de afgelopen elf jaar een gastles Bank voor de klas in het basisonderwijs. In 2022 startte Bank voor de klas met een pilot in het mbo. “Daaruit bleek dat heel veel mbo-docenten het enorm waarderen als het bedrijfsleven in de klas komt. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat hun studenten meer leren over goed omgaan met geld."

"Financiële educatie zit niet in het curriculum. Mbo-jongeren worden na hun studie immers vaak zelfstandig ondernemer. Dan zijn financiёle vaardigheden extra belangrijk. Ze moeten bijvoorbeeld ook kennis hebben van welke mogelijkheden een bank biedt. Ook willen we met deze lessen laten zien dat goed omgaan met geld je echt verder kan brengen in je leven. Je kan helpen om je plannen en doelen te verwezenlijken.”

Sasja van der Knoop, beleidsadviseur financiële educatie, NVB

Gastles voor meer impact

Vanaf 2023 zijn de mbo-gastlessen vast onderdeel van Bank voor de klas. “Helemaal nieuw is het niet dat banken het mbo ondersteunen met lesmateriaal financiёle educatie. We bieden al een paar jaar in samenwerking met een educatieve uitgeverij kosteloos lesmateriaal aan voor het mbo. Docenten kunnen dat zelf inzetten in hun lessen Burgerschap."

"Onze nieuwe gastlessen Bank voor de klas zijn een aanvulling op de lessen die docenten zelf geven. Ze kunnen dus zelf kiezen hoe en hoeveel aandacht ze willen besteden aan dit thema. Maar kiezen ze voor een gastles, dan is er natuurlijk wel extra impact.”

De slimste student

“De gastles voor het mbo wordt een interactieve quiz. Vergelijkbaar met de Cash Quiz van Bank voor de klas voor het basisonderwijs, maar dan natuurlijk met aangepaste inhoud. De gastdocent is de ‘quiz master’ die met de studenten de vragen langsloopt en de discussie uitlokt en begeleidt over de financiёle thema’s die ter sprake komen. Een beetje ‘De slimste mens’, maar dan in het klaslokaal."

"Alle bankmedewerkers van deelnemende banken kunnen zich aanmelden om zo’n gastles te geven. Geef je eerste mbo-les wel samen met een collega, zou mijn advies zijn. Dat is niet alleen heel handig om te doen; samen heb je nog meer kennis en kunde om juist die groep studenten een stukje verder te kunnen helpen.”