EY weer op één na grootste Big Four kantoor van Nederland na ‘goed boekjaar’

05 januari 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

De Nederlandse afdeling van EY heeft de grootste omzetgroei in jaren geboekt. De inkomsten stegen met €83 miljoen tot een krappe €1 miljard. Daarmee herovert EY zijn positie als 's Nederlands op één na grootste Big Four-kantoor. “Ondanks uitdagende marktomstandigheden hebben we een goed boekjaar achter de rug”, concludeert RvB-voorzitter Jeroen Davidson.

De omzet van EY steeg met 9% van €900 miljoen naar €983 miljoen. De winst nam – mede als gevolg van incidentele baten – toe met maar liefst 30% (van €170 miljoen naar €221 miljoen). “Het afgelopen boekjaar was door Covid-19 en de oorlog in Oekraïne uitdagend”, legt Davidson uit.

“Gaandeweg het jaar werd duidelijker dat de Nederlandse economie – mede door overheidsmaatregelen – robuust is en investeringen op een hoog peil bleven. Dat zagen we ook terug in de vraag naar onze diensten.”

Op één na grootste

De voorzitter van de Raad van Bestuur geeft daarnaast aan dat alle service lines positief hebben bijgedragen aan de groei. Daarbij zou Consulting er met name bovenuit hebben gesprongen. Volgens Davidson was er vanuit de klanten veel vraag naar advisering over digitale transformaties van bedrijven en in toenemende mate ook ESG-gerelateerde vraagstukken.

Mede dankzij dergelijke vraagstukken zag de Consulting-afdeling zijn omzet met maar liefst 30% toenemen tot €187 miljoen. Strategy & Transactions noteert een groei van 4% tot €90 miljoen. De omzet van Tax en Assurance stegen met respectievelijk 7% en 6% naar €314 miljoen en €359 miljoen.

Door de behaalde resultaten mag EY zich weer het op één na grootste Big Four kantoor van Nederland noemen. Deloitte geldt met een omzet van bijna €1,3 miljard al jaren als de onbetwiste koploper. Daarachter wisselen EY en PwC stuivertje om de zilveren plak. De afgelopen twee jaar zag PwC zijn omzet echter teruglopen, waardoor EY zijn concurrent weer heeft weten in te halen.

Nieuwe opzet

Volgend jaar worden de podiumplekken waarschijnlijk weer anders verdeeld. EY werkt namelijk aan een plan om het bedrijf te splitsen in een accountancyfirma (die als EY verder zal gaan) en een consultancyfirma (met de tijdelijke werktitel ‘NewCo’).

Het wereldwijde leiderschapsteam gaf eerder al zijn fiat aan het plan. Komend jaar zijn de partners van de landenorganisaties aan de beurt – de Nederlandse partners zullen hun stem uitbrengen in het eerste kwartaal.

“EY ziet wereldwijd in de sterk veranderde markten meer mogelijkheden om langetermijnwaarde te creëren voor zijn stakeholders door als twee zelfstandige en multidisciplinaire firma’s verder te gaan. Hiermee kunnen de firma’s meer focus leggen op hun kerntaken”, legt Davidson uit.

“De nadruk van de accountants blijft op het dienen van het publieke belang door het leveren van kwalitatief hoogwaardige audits vanuit een multidisciplinaire aanpak. De consultants daarentegen gaan zelfstandig verder met een breed en groeiend scala aan adviesdiensten, variërend van juridisch en belastingadvies tot ondersteuning bij digitale transformaties.”

Top 75

Het splitsingsplan wordt overigens niet overal even goed ontvangen. Zo heeft de Chinese landenorganisatie al aangegeven niet mee te gaan in de nieuwe structuur opzet. Ook de Israëlische afdeling heeft al laten weten tegen de splitsing te zullen stemmen.

Het Big Four-kantoor houdt er dan ook rekening mee dat een aantal landen aan ander pad zullen bewandelen. Wel heeft het de ambitie uitgesproken om de 75 grootste landenorganisaties – met uitzondering van EY China – aan boord te houden. EY Nederland behoort tot die top 75.  

Davidson laat weten het splitsingsplan te steunen. Wel ziet hij nog diverse andere onzekerheden op de loer liggen in 2023. “Inflatie, stijgende rentes, verder toenemende krapte op de arbeidsmarkt en de huidige geopolitieke dynamiek hebben invloed op de bereidheid van onze klanten om te blijven investeren. Tegen deze achtergrond is het moeilijk uitspraken te doen over hoe de groei van de omzet van EY in Nederland zich het komende jaar gaat ontwikkelen.”