EYe on Banking and Insurance: Een duurzaam perspectief voorbij financiële waarde

15 november 2022 Banken.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Hoe kunnen banken en verzekeraars langdurige waarde creëren door duurzaamheid in te zetten als drijfveer voor transformatie? Deze vraag staat eind deze maand centraal tijdens het EY-evenement EYe on Banking and Insurance. Jeroen Broekema sprak er in zijn podcast over met Zeynep Deldag en Loes Andringa.

Het stormt al jaren in de financiële sector – van digitale disruptie tot de witwasoorlog en een stortvloed aan nieuwe regelgeving. Toch lijkt de toekomst van de sector meer dan wat dan ook te worden bepaald door een andere uitdaging, die zelfs existentieel kan worden genoemd.

Om bestaansrecht te houden, moet de sector namelijk deels voorbij het financiële idee van waarde: iedereen zal moeten bijdragen aan het nastreven van welvaart in de breedste zin – niet puur geld, maar een gezonde en leefbare wereld voor iedereen.

Loes Andringa en Zeynep Deldag

“Langetermijnwaarde creëren voor stakeholders is de enige manier om relevant te blijven”, bevestigt Zeynep Deldag, hoofd van de Banking and Capital Markets-praktijk van EY Nederland. Ze ziet hoe het thema snel aan urgentie wint binnen financiële instellingen. “Het staat niet alleen bovenaan de boardroomagenda, maar is ook ingebed in de businessmodelvisie en uitvoering daarvan.”

Inmiddels hebben bestuurders echter ook massaal ervaren hoeveel uitdagingen daarbij komen kijken. Genoeg reden dus om eens met het hele speelveld bij elkaar te komen om ideeën, inzichten, visies en praktijklessen te delen, vond EY. Dat zal op 24 november gebeuren op het EYe on Banking and Insurance-evenement.

Werelden samenbrengen

Voorheen organiseerde het Big Four-kantoor al aparte EYe on Banking- en EYe on Insurance-events. Loes Andringa, hoofd van EY’s Nederlandse Insurance-praktijk, legt uit dat het thema zo relevant is voor zowel banken als verzekeraars, dat besloten werd om ze dit jaar juist bij elkaar te brengen.

“Het is een uitgelezen kans om van elkaar te leren”, geeft ze aan. “Tijdens de sessies, maar ook tijdens de pauzes of de netwerklunch. En natuurlijk hebben we ook een aantal aparte focussessies over specifieke sectoren om over de bijzonderheden te praten.”

“We willen de hele sector samenbrengen”, vult Deldag aan. “Zowel wat mensen betreft als hete hangijzers. We gaan tijd besteden aan het uitdiepen van belangrijke trends, het delen van inzichten, het leggen van contacten én inspireren.”

Inzichten, discussies én podcasts

Daartoe maakt een keur aan interessante sprekers de opwachting gedurende het eendaagse evenement. Het ochtendprogramma telt verschillende keuzesessies rond thema’s als de integriteit en veiligheid van de financiële dienstverlening, de implicaties van ESG, de rol van innovatie en technologie en het (meten van) CO2-reductie.

Na de netwerklunch (inclusief verschillende demo’s) is het tijd voor de keynote. Deze wordt verzorgd door de bekende Belgische econoom, opiniemaker en graag gezien tv- en radiogast Geert Noels.

“Het is een hele mooie kans voor beide sectoren om samen verder vorm te geven aan een duurzame toekomst.”

Vervolgens vinden twee paneldiscussies plaats. In de eerste gaat David Knibbe, de CEO van NN Group, in gesprek met Jacqueline van den Ende, CEO van Carbon Equity. “Ik ben heel enthousiast over de bijdrage van David Knibbe”, vertelt Andringa aan Jeroen Broekema. “Hij leidt zijn eigen bedrijf momenteel door deze transformatie en komt inzichten delen.”

Ook de tweede paneldiscussie mag er zijn, met nota bene Broekema zelf als een van de panelleden. In een discussie, die als live Leaders in Finance-podcast wordt opgenomen, gaat hij met Van den Ende en Achmea-bestuurslid Lidwien Suur in gesprek over strategische prioriteiten voor de banken- en verzekeringssector.

Daarnaast zal Leaders in Finance ook het evenement opnemen en nog enkele andere podcastinterviews houden met kopstukken uit de sector.

“En natuurlijk zullen ook onze eigen EY-sprekers aanwezig zijn”, voegt Andringa toe. “Zoals Peter Manchester, onze EMEIA Insurance Leader, en Nigel Moden, onze Banking Leader. Daarnaast zal Gill Lofts aanwezig zijn, onze Global Financial Services Sustainability Leader. Zij zal een aantal inzichten van EY geven.”

Vormgeven aan een duurzame toekomst

Nadat het inhoudelijke programma erop zit is er uiteraard nog alle tijd om “met een borrel en wat bitterballen” na te praten, geeft Deldag voor de zekerheid nog mee. Oftewel, “een evenement om niet te missen”, vat ze het kort en bondig samen.

Deldag en Andringa nodigen alle geïnteresseerden dan ook van harte uit om naar het evenement te komen en mee te denken over een toekomst voor banken en verzekeraars waarin het creëren van langetermijnwaarde centraal staat.

“Duurzaamheid is zo breed, waarmee het evenement heel interessant is voor een diverse groep deelnemers”, aldus Andringa. “Het is een hele mooie kans voor beide sectoren om samen verder vorm te geven aan een duurzame toekomst.”

Wil je er ook bij zijn op 24 november? Kijk dan hier voor meer informatie over het EYe on Banking and Insurance-evenement en om je in te schrijven.