Van Doorne met nieuw bestuur en governance committee klaar voor de toekomst

05 januari 2023 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Van Doorne heeft met Sjoerd Kamerbeek een nieuwe managing partner. Samen met Anouk Rutten en Daan ter Braak zal hij het dagelijks bestuur vormen van het advocatenkantoor. De huidige bestuurders – Saskia Laseur, Jasper Leedekerken en Rob de Win – gaan zich weer volledig richten op de praktijk.

Alsof een nieuw dagelijks bestuur niet genoeg is, heeft Van Doorne ook bekendgemaakt dat het een governance committee heeft geïnstalleerd. Marian Spier, Mark van Weegen en Jan de Vuijst worden verantwoordelijk voor het “perspectief van buiten naar binnen” te halen.

Volgens de huidige managing partners Saskia Laseur bewijst de benoeming van het nieuwe bestuur dat jong talent de ruimte krijgen bij het advocatenkantoor. “De jongere generatie heeft bewezen uitstekend werk te leveren voor cliënten en is daarnaast enorm betrokken bij de huidige maatschappelijke uitdagingen. Iets dat cruciaal is om Van Doorne nog beter te positioneren als kantoor dat impact wil maken.”

Van Doorne met nieuw bestuur en governance committee klaar voor de toekomst

Het dagelijks bestuur

Sjoerd Kamerbeek werkt al ruim tien jaar voor Van Doorne en werd op dertigjarige leeftijd partner bij het kantoor. De kersverse managing partner is specialist op het gebied van corporate litigation, social entrepreneurship, complexe geschillen binnen de onderneming en rondom fusies en overnames. Daarnaast werkt hij actief aan de transitie naar een meer evenwichtige en duurzame economie.

“In het begin was het veel te zwart-wit”, legt Kamerbeek uit. “Het was óf financieel óf maatschappelijke rendement. Dat is onzin. De voorlopers in de transitie laten zien dat het elkaar juist versterkt. Van Doorne is daarin uitgesproken kiest positie, ook omdat we ervan overtuigd zijn dat we daarmee onze cliënten het beste kunnen helpen.”

Daan ter Braak begon in 1995 bij Van Doorne als stagiair. Sindsdien adviseert hij Nederlandse en internationale organisaties op het gebied van governance en samenwerking en bij cross border transacties. Naast zijn werkzaamheden voor het advocatenkantoor is hij lid van het dagelijks bestuur van het Leids Universiteitsfonds.

“Onze focus ligt volledig op onze cliënten”, geeft Ter Braak aan. “Wij bouwen onze praktijken en teams om hen heen. We investeren in een diepe vertrouwensband, zodat wij de meest complexe uitdagingen in de veranderende maatschappelijke samen aan kunnen. Cliënten moeten op ons kunnen bouwen, onder alle omstandigheden.”

Last but not least is Anouk Rutten sinds 2014 verbonden aan het kantoor, waar ze begon in het team Europees- en Mededingingsrecht. In 2018 heeft Rutten de compliance afdeling opgezet en is sindsdien Head of Compliance. In een verder verleden werkte ze onder meer bij de Autoriteit Consument en Markt.

Rutten legt uit dat Van Doorne hecht aan talentenontwikkeling. “We richten ons op het menselijke aspect en hebben grote ambities op het gebied van diversiteit en inclusie. We zijn betrokken, nuchter, en weinig hiërarchisch. Ons kantoor staat niet voor niets dwars op de Zuidas.”

Governance committee

Het tegelijkertijd instellen van het governance committee naast het nieuwe dagelijkse bestuur is geen toeval. Laseur legt uit dat Van Doorne bewust tegenspraak en het ‘perspectief van buiten’ organiseert.

“Zij denken mee over ons beleid, dagen ons uit en volgens on kritisch”, vult Kamerbeek zijn collega aan. “Zij hebben hun sporen verdiend op ieder hun eigen gebied. Wij zijn trots dat zij zich willen inzetten voor de ontwikkeling van ons kantoor. Wij hebben veel zin om met ze aan de slag te gaan.”

Het governance committee telt eveneens drie leden: Marian Spier is ondernemer met een focus op projecten die maatschappelijke impact hebben en bijdragen aan cultuurveranderingen; Mark van Weegen heeft ruim dertig jaar ervaring als board room counsel was onder meer senior partner bij Kearney in de Verenigde Staten, daarnaast is hij investeerder in verschillende start-ups, bekleedt hij diverse toezichthoudende rollen en is hij persoonlijke adviseur en coach van bestuurders en executive team.

Jan de Vuijst is bestuursadviseur en part time hoogleraar Informatiewetenschap aan de Universiteit van Tilburg. Hij adviseert en coacht leidinggevenden en bestuurders in diverse organisaties, doceert aan TIAS Business School, en in ontwikkelings- en veranderprogramma’s van bedrijven. Zijn onderwerpen zijn onder meer leiderschap, beïnvloedingsvaardigheden, verandermanagement, groepsdynamica.