Van Doorne adviseert fintech Cobase bij aanvraag vergunning PSD2

03 juli 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Fintech-onderneming Cobase verkreeg onlangs een volledige PSD2-vergunning van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Cobase is een bankonafhankelijk platform dat grootzakelijke ondernemingen ondersteunt in het beheer van rekeningen bij verschillende banken. Advocatenkantoor Van Doorne voorzag Cobase van juridisch advies tijdens de vergunningaanvraag. 

Cobase is een Nederlandse startup, gericht op het ontzorgen van grootzakelijke ondernemingen bij het dagelijks beheer van de vele bankrekeningen die zij hebben lopen. Vaak ook bij een handvol verschillende banken. Met dank aan PSD2 maakt Cobase het bedrijven via een Software as a Service-oplossing (SaaS) mogelijk om het regelen van de financiën via één portaal te laten verlopen, zonder voortdurend te hoeven schakelen tussen de online omgevingen van de verschillende banken. ING zag hier vorig jaar al de waarde van in en investeerde via ING Ventures €7,5 miljoen in de startup. 

Cobase stelt dat het niet concurreert met banken, maar juist fungeert als aanvulling op hun diensten. Op een gebied waar ze zelf moeilijk kunnen opereren. “Onze doelgroep heeft veel bankrekeningen bij meerdere verschillende banken”, legt CEO Jorge Schafraad uit. “Met Cobase kan de zakelijke klant via één portaal al die bankrekeningen beheren en het ERP-systeem van de klant hoeft niet meer met elke bank afzonderlijk geïntegreerd te worden, maar alleen met Cobase.”

PSD2 ook voor grootzakelijke markt

Het werken met verschillende banken was technisch eigenlijk al mogelijk zonder PSD2, bijvoorbeeld via het bestaande SWIFT-netwerk. PSD2 maakt het echter wel een stuk makkelijker, zeker vanuit Europees perspectief bekeken. Cobase vroeg daarom een PSD2-vergunning aan bij DNB, een aanvraag die onlangs werd gehonoreerd werd door de toezichthouder. Om juridisch de juiste paden te bewandelen nam Cobase het Amsterdamse advocatenkantoor Van Doorne in de arm.

De advocaten Arno Voerman en Louis Jonker stonden Cobase bij in het aanvraagtraject. Beiden zijn gespecialiseerd in relevante wet- en regelgeving voor fintechs zoals Cobase. "Het is goed te zien dat waar de PSD2 met name lijkt te zijn opgesteld om betaalinnovatie in de retailsector te bewerkstelligen, één van de eerste vergunningen voor de nieuwe diensten nu juist verleend is aan een partij die een gat in grootzakelijke markt zag", aldus Arno Voerman. "Nu niet alle PSD2-voorschriften zich even goed lijken te lenen voor deze innovatie in de grootzakelijke betaalmarkt, blijven wij de ontwikkelingen op dit terrein met belangstelling volgen", vult Louis Jonker aan.

Eerder begeleidde Van Doorne al succesvol de PSD2-vergunningaanvraag van Vitesse PSP, een Britse betaaldienstverlener. De toezichthouder honoreerde die aanvraag kort voordat Cobase zelf ook het verlossende nieuws kreeg.