Ook Bitvavo geeft inzicht in reserves aan klanten

25 november 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

In navolging van de plotselinge ineenstorting van FTX, een van ’s werelds grootste cryptohandelsplatformen, hebben steeds meer cryptobeurzen besloten om inzicht te geven in de gebruikerstegoeden. FTX gebruikte die tegoeden namelijk om niet alleen een dochteronderneming op de been te houden, maar ook om woningen voor zijn personeel te kopen.

Ook Bitvavo heeft besloten om een ‘kijkje in de keuken te geven’. “Hoewel Bitvavo geen blootstelling heeft aan FTX en Alameda, laten de gebeurtenissen van de afgelopen week wel het belang van digitale assets zien”, legt het platform uit.

Het grootste cryptohandelsplatform van Nederland stelt bezig te zijn met het opzetten van een controleerbare merkle tree, waar elke gebruiker onafhankelijk de dekking van zijn activa op het Bitvavo-platform kan controleren. Daarnaast benadrukt het cryptoplatform dat het grootste deel van zijn gebruikersactiva bij verzekerde bewaarnemers op te slaan; tegoeden die verzekerd zijn tot en bedrag van $755 miljoen.

Ook Bitvavo geeft inzicht in reserves aan klanten

Wat sommige cryptoplatformen (waaronder Bitvavo) betreft, blijft de regulering van de sector achterwege. Om die reden stappen steeds meer beurzen op wat zij ‘Proef of Reserve’ noemen om te bewijzen dat zij hun zaken op orde hebben. In de sector geldt namelijk het gezegde ‘don’t trust, verify’. Anders gezegd: vertrouw niet op anderen, maar controleer zelf wat zich afspeelt.