‘CBDC’s vormen géén bedreiging voor cryptosector’

07 november 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Central Bank Digital Currencies vormen geen bedreiging voor cryptocurrencies, aldus Changpeng Zhao. Sterker nog, de CEO van Binance is van mening dat CBDC’s juist goed zijn voor de sector, omdat het gebruik ervan het vertrouwen van critici in de onderliggende blockchaintechnologie zou vergroten.

“Des te meer CBDC’s we hebben, des te beter”, claimt Zhao op het Web Summit Conference in Londen. “Het zal het blockchain-concept valideren, zodat iedereen die nog steeds sceptisch is over de technologie van mening zal veranderen.

Een groot deel van de centrale banken wereldwijd leeft met het idee om een eigen digitale munt te creëren. In augustus stelde de Europese Centrale Bank nog dat CBDC’s de ‘heilige graal’ van cross-border payments kunnen vormen. De technische haalbaarheid, de relatieve eenvoud van de architectuur en het behoud van een concurrerende markt zouden belangrijke voordelen zijn.

CBDC’s vormen géén bedreiging voor cryptosector

De Binance-topman vreest de concurrentie van CBDC’s in ieder geval niet. Zhao legt uit dat er een fundamenteel verschil bestaat tussen crypto’s en CBDC’s in termen van inflatie en de correlatie met financiële markten.

Wat Zhao betreft blijven crypto’s dan ook een deflatoire asset. Al geeft hij wel toe dat aandelen en crypto’s een gelijksoortige marktcorrectie hebben ondergaan in de nasleep van de afgelopen rentestijgingen. Volgens Zhao komt dit omdat de handel in aandelen en crypto’s grotendeels door dezelfde personen en financiële instellingen worden gedaan.