ECB: ‘CBDC de heilige graal van cross-border payments’

12 augustus 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Digitale valuta’s van centrale banken zouden het antwoord kunnen zijn op de “duizend jaar durende zoektocht naar de heilige graal van grensoverschrijdende betalingen”. Dat stelt de Europese Centrale Bank in een recent gepubliceerd onderzoek.

Het concept van CBDC is volgens de auteurs van het rapport een goedkoop, universeel en veilig systeem. Men stelt dat de zoektocht naar een dergelijke oplossing “zo oud is als de internationale handels en de impliciete behoefte om te betalen”, maar binnen de komende tien jaar gevonden zou kunnen worden.

De ECB onderzoekt verschillende opties om dit te bereiken, waaronder correspondentbankieren, opkomende fintechdiensten, bitcoin, stablecoins, de onderlinge koppeling van binnenlandse betalingssystemen én CBDC’s. De onderzoekers concluderen echter dat de koppeling van binnenlandse systemen en CBDC’s – die beide grensoverschrijdend met elkaar verbonden zijn via een ‘FX conversion layer’ – de meest veelbelovende opties zijn.

ECB: ‘CBDC de heilige graal van cross-border payments’

De technische haalbaarheid, de relatieve eenvoud van de architectuur en het behoud van een concurrerende markt zouden belangrijke voordelen zijn. “Bovendien blijft de monetaire soevereiniteit behouden en wordt het verdringen van lokale valuta’s door een FX-laag voorkomen (wat bij bitcoin en stablecoins niet het geval zou zijn).”

Er bestaan echter ook uitdagingen, met name op het gebied van compliance om ‘straight through processing’ te kunnen garanderen. Ook de creatie van een efficiënte FX conversielaag en de wereldwijde adresseerbaarheid van rekeningen vormen mogelijke beren op de weg. Geen van deze barrières is volgens de onderzoekers echter onoverkomelijk.  

Klik hier om het volledige onderzoek te lezen.