Kaartloos betalen neemt opnieuw grotere hap uit betaaltaart

18 november 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Pasloos betalen zit nog altijd in de lift. In 2022 was oktober de maand waarin alweer de miljardste kaartloze pinbetaling van het jaar werd uitgevoerd met een smartphone of zogeheten wearable.

Volgens Betaalvereniging Nederland stevenen we dit jaar af op anderhalf miljard kaartloze betalingen over heel 2022. Van alle pinbetalingen is inmiddels 30% kaartloos; aan het begin van het jaar was dat aandeel nog 20%.

In oktober zijn 471,3 miljoen pinbetalingen aan Nederlandse kassa’s gemeten, voor een totaal bedrag van €12,1 miljard. Zowel het aantal pinbetalingen als de omzet zijn toegenomen, ten opzichte van de voorgaande maand, ten opzichte van dezelfde maand in 2021 en ruimschoots ten opzichte van oktober 2019 (het laatste coronavrije jaar).

Kaartloos betalen neemt opnieuw grotere hap uit betaaltaart

De Betaalvereniging noemt de cijfers bijzonder, omdat vorig jaar oktober al een recordbrekende maand was, zowel voor het aantal pintransacties, als voor de gepinde omzet.

Dit jaar was mei de maand met het hoogste aantal pinbetalingen en de hoogste omzet per maand ooit: 471,6 miljoen pinbetalingen voor een totaalbedrag van €12,6 miljard.

“Vóór corona waren dit soort records voorbehouden aan de feestmaand december”, sluit Betaalvereniging Nederland af. “In 2020 en 2021 was dat niet meer het geval, als gevolg van de coronabeperkingen tijdens de winter.”