ING sleept Henri-Sijthoff-award in de wacht

08 november 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING is de winnaar van de FD Henri-Sijthoff-award in de belangrijkste categorie ‘AEX’. De awards worden jaarlijks uitgedeeld door het Financieele Dagblad, waarbij de openbare informatieverschaffing en financiële verslaglegging de belangrijkste graadmeters zijn.

De persoon Henri Sijthoff stamt uit een bekende uitgeversfamilie. Zijn voorvaderen richtten in de negentiende eeuw bekende kranten op in het westen van het land, waarvan het Leidsch Dagblad de bekendste – nog in omloop zijnde – is. Het Financieele Dagblad kwam uiteindelijk ook uit de Sijthoff-koker. De jury beoordeelt bedrijven op hun financiële verslaglegging en hoe openbaar deze is. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het jaarverslag en de verslaglegging via de website.

Het FD noemt ING een opvallende winnaar, omdat de jury wederom een bedrijf heeft beloond dat jarenlang niet eens tot de genomineerden behoorde. De bank is tot winnaar gekroond omdat men het afgelopen jaar “grote verbeteringen heeft doorgevoerd”.

ING sleept Henri-Sijthoff-award in de wacht

Zo is de jury erg te spreken over het verslag van de Raad van Commissarissen van de Bank. De evaluatie en vooruitblik van de RvC worden als “buitengewoon sterk” bestempeld. De vakjury is al jaren ontevreden over het gebrek aan informatie over het “machtige hoogste orgaan” en benoemt de aanpak van ING tot ‘best practice’.

Overigens ontving ING niet louter lof over zijn verslaglegging. De jury plaatste namelijk een kritische noot over het Payvision-dossier; de toelichting daarover zou in het jaarverslag tekortschieten.

De vakjury bestond dit jaar uit voorzitter Peter Sampers (hoogleraar Accounting aan de Universiteit van Maastricht), oud-belegger Roderick Munsters (voormalig Robeco-CEO) en oud-bestuurder Margot Scheltema (ex-financieel directeur van Shell Nederland en actueel DNB-commissaris).