Ellen van Ginkel: ‘Ik geloof in de mindset dat elke dag iets beter kan’

15 september 2022 Banken.nl 5 min. leestijd

Het positieve karakter van Ellen van Ginkel, CEO van online broker LYNX, komt regelmatig tot uiting in het gesprek dat gastheer Jeroen Broekema van de Leaders in Finance-podcast met haar had over onder meer haar jeugd, opvoeding, carrière en – natuurlijk – beleggen.

Van Ginkel (46) studeerde achtereenvolgens commerciële economie en bedrijfskunde, waarna ze haar professionele loopbaan begon bij verzekeraar a.s.r. als schadebehandelaar. Daarna werkte ze onder andere als COO bij Vesting Finance, had een leidinggevende functie bij ABN AMRO en was COO bij Alfam Consumer Credit.

Een baan in de financiële sector was voor Van Ginkel geen uitgemaakte zaak, maar min of meer een gevolg van toevallige omstandigheden. Na het voltooien van haar studie ging ze op wereldreis en wilde na haar terugkomst vooral even geld verdienen. Tijdens gesprekken bij bedrijven waar ze via een uitzendbureau terechtkwam, volgde ze haar intuïtie en koos voor een baan bij a.s.r. als schadebehandelaar.

Ellen van Ginkel, CEO van online broker LYNX

“Ik heb gewoon mijn gevoel gevolgd, naar de mensen waarbij ik het beste gevoel had”, vertelt ze. “En dat was bij a.s.r.”. Destijds was ze niet van plan lang te blijven, maar om rustig te kijken wat ze “daadwerkelijk” wilde gaan doen.

De baan bleek uiteindelijk een startpunt voor haar carrière in de sector waarin ze nu nog steeds actief is, al erkent Van Ginkel dat het wellicht ook anders had kunnen lopen. “Daar komen we natuurlijk nooit achter, maar het is meer toeval geweest dan wijsheid.”

Bij a.s.r groeide ze in haar rol en werd op een gegeven moment de rechterhand van de “ietwat onconventionele” teammanager, die haar op geheel eigen wijze wist te triggeren door vragen te stellen als: “Wat ga je doen met je leven? Ga je je kwaliteiten benutten of wil je nog lang schadebehandelaar zijn?”

Van Ginkel mocht met hem meelopen, wat voor haar heel belangrijk is geweest. Ze leerde onder andere dat ze altijd kritisch naar dingen moet kijken en niet altijd mee moet gaan met ‘de gevestigde orde’. ‘Je moet dingen blijven bevragen en dingen moeten logisch zijn’, leerde hij haar. “Het is voor mij een belangrijke ervaring geweest die mij ver heeft gebracht”, aldus Van Ginkel.

Uniek bedrijf

Vandaag de dag is ze dus CEO bij LYNX, het bedrijf dat Van Ginkel zelf omschrijft als “een online broker voor particuliere en professionele beleggers”. Het bedrijf richt zich op een “specifieke doelgroep”, legt ze uit: “Actieve en ervaren beleggers en traders”. Dat betekent ook dat zij veel verwachten van de broker waarmee ze samenwerken. “Daar is onze organisatie ook op ingericht”, verzekert ze stellig.

Haar functie bij LYNX lijkt prima te passen bij de ontwikkeling die ze zelf doormaakt, na bij haar eerdere banen vooral ervaring als COO te hebben opgedaan. “Dit is voor mij een hele mooie ervaring, om mij op een iets breder vlak te mogen ontwikkelen”, klinkt het enthousiast en ze onderstreept en passant de buitengewone cultuur van de organisatie: “De sfeer die er hangt, het DNA van LYNX dat bij iedereen in de genen zit – het is echt een uniek bedrijf.”

Do the right thing

Van Ginkel ziet ook een rol voor het bedrijf weggelegd in de samenleving. Dat ziet ze nog het meest tot uiting komen in de slogan ‘do the right thing’. Hiermee verwijst ze onder andere op de focus op een specifieke doelgroep.

Bij die focus hoort ook het bewust hoog houden van de toegangsdrempel voor potentiële klanten. “We bieden een geavanceerd platform aan, dan moet je ook je verantwoordelijkheid neme. Dat betekent dat je niet iedereen via dat platform kan laten beleggen.”

Dit vraagt ook om “transparante communicatie” en ze geeft als voorbeeld de discussie over ‘gratis beleggen’. “Wij zijn daar heel helder in: dat bestaat niet!” Het heeft met de manier van communiceren en adverteren te maken, zegt ze. “Wij vinden dat elke belegger, jong of oud, ervaren of onervaren, moet begrijpen dat gratis beleggen gewoon niet kan.”

Calvinisme en genieten van het leven

Verstandig omgaan met geld – en dat niet alles gratis is – kreeg Van Ginkel in haar jeugd al mee. Opgegroeid in het landelijke Lunteren kreeg ze een “redelijk calvinistische” opvoeding waarin werken voor je geld normaal was. “Niet pronken met je resultaten of je bezit, nuchter zijn, niet klagen, gewoon je best doen, hard werken en er uithalen wat erin zit”, lepelt ze droogjes op.

Ondanks die Calvinistische basis leerde ze wel dat “je ook goed moet genieten van het leven”. Dat genieten kreeg een bijzondere wending toen ze, voordat ze bij LYNX begon, eerst een jaartje sabattical hield. Op praktisch hetzelfde moment begon het coronavirus wereldwijd om zich heen te grijpen. “Ik werd gedwongen om het rustig aan te doen, maar ik heb wel een heel mooie tijd gehad”, blikt Van Ginkel tevreden terug.

“Wij vinden dat elke belegger, jong of oud, ervaren of onervaren, moet begrijpen dat gratis beleggen gewoon niet kan.”

Dat ze kan genieten van het leven blijkt ook uit haar liefde voor reizen, die al vroeg werd aangewakkerd door de wereldreis na haar studie. Tegenwoordig gaat ze ieder jaar met haar gezin “een iets minder voor de hand liggend vakantieland doen”. Ook voor de toekomst heeft ze nog plannen genoeg: “Ik heb zeker nog een mooie lange reis op mijn wensenlijstje staan.”

Positieve energie

In deze context kan ze ook gemakkelijk één of meerdere tips geven voor mensen die aan het begin staan van hun carrière: “Ga doen wat je leuk vindt, ga kijken wat je kwaliteiten zijn, waar je energie van krijgt en ga je daarin verder ontdekken”, enthousiasmeert ze. “Probeer daarbij ook de wereld te ontdekken, ook qua mogelijkheden, qua studies. Maar kijk vooral waar je energie van krijgt.”

Haar eigen positieve drive en motivatie vindt ze in vaak in kleine en simpele dingen, en dat neemt ze ook mee naar haar werk. “Het is misschien een beetje cliché, maar ik geloof erin dat je elke dag dingen beter kan maken voor de klant wanneer je dat bewustzijn en de mindset met elkaar hebt. Dán kom je ook in zo’n vibe terecht met de organisatie en dán kan er veel gebeuren.”

Luister hier de volledige podcast over Ellen van Ginkel