ING ziet winst door Turkse hyperinflatie dalen

08 augustus 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING heeft over het tweede kwartaal van 2022 een winst geboekt van €1,18 miljard; 20% minder ten opzichte van vorig jaar. De Turkse hyperinflatie vormt een belangrijke reden voor de winstdaling van de bank. Omdat de prijzen in het Euraziatische land nu zo hoog zijn, ziet ING zich genoodzaakt om zijn Turkse bezittingen anders te waarderen. Al met al moet de bank €244 miljoen afschrijven.

Daarnaast ziet de bank risico’s vanwege de huidige geopolitieke onzekerheden. Zo werd de stroppenpot van ING vanwege de oorlog in Oekraïne met €202 miljoen aangevuld. De gestegen gasprijzen zouden er mogelijk voor kunnen zorgen dat bedrijven en consumenten niet meer aan betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

De bank houdt er tevens rekening mee dat consumenten vanwege de inflatie tegen problemen aanlopen met het afbetalen van de hypotheek. Al stelt bestuursvoorzitter Steven van Rijswijk dat er daarover vooralsnog geen concrete signalen bestaan.

ING ziet winst door Turkse hyperinflatie dalen

“We staan nu aan het begin van een mogelijk recessie, en tot nu toe zien we niet een verslechtering in de terugbetalingen op onze leningen inclusief onze hypotheken”, legt Van Rijswijk uit. “De discipline van mensen om hun hypotheek en leningen te betalen, zeker in veel van de markten waar wij actief zijn, is over het algemeen hoog.”

Russische invloed neemt af

Overigens ontving de bank ook goed nieuws. Een deel van de €834 miljoen die ING vanwege de oorlog vorig kwartaal in de stroppenpot opzij zette, is terug de bedrijfskas ingestroomd omdat afgeschreven leningen toch terugbetaald zijn. Hoewel ING nog steeds leningen heeft uitstaan bij Russische bedrijven, neemt het bedrag dat hiermee gemoeid is gestaag af. Ook geld dat vanwege de coronacrisis opzij werd gezet, is weer uit de stroppenpot gehaald omdat consumenten hen leningen toch kunnen afbetalen.

Daarnaast liepen ook de rente-inkomsten afgelopen kwartaal op. ING profiteert er net als andere banken van dat de rentes op de financiële markten zijn gestegen. Al met al stelt Van Rijswijk tevreden te zijn over het geboekte resultaat.