Strengere toelatingseisen banken zorgt voor breuk met cash managers en corporate treasures

12 juli 2022 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ruim twee op de vijf (44%) cash managers en corporate treasures zijn gestopt met het aanbieden van internationale betalingen. De reden? Hun bank beëindigde de relatie met hen. Dat blijkt uit onderzoek Banking Circle onder 700 cash managers en corporate treasures (eindverantwoordelijken voor de financiële stroom bij ondernemingen) in Noord- en Zuid-Europa en het Verenigd Koningrijk.

De reden voor het beëindigen van de relatie door de bank was volgens twee derde (66%) van de respondenten omdat zij niet langer voldeden aan de toelatingscriteria.

Een groot probleem voor bedrijven die internationaal opereren. Een deel van de bedrijven die door hun bank werden ‘ontslagen’ (de-risked) kreeg dat op een dusdanig korte termijn te horen, dat ze niet meer in staat waren om op tijd een alternatieve aanbieder te vinden. 44% hen kon vervolgens geen internationale betalingen meer aanbieden.

If your bank ended the relationship, what impact, if any, did this have on your business?

Risico spreiden

Om de eigen risico’s te spreiden werkt men steeds vaker met correspondentbanken (waar internationale betalingen nu via verlopen). De experts van Banking Circle stellen dat dit waarschijnlijk een reactie is op de trend van risicovermindering. Men zou zich verplicht voelen om het eigen risico te spreiden door met een groter aantal banken te werken. Het overgrote deel (80%) van de cash managers en corporate treasures vreest echter dat de kosten van correspondentbanken de komende jaren blijven stijgen.

Meer relaties betekent namelijk ook dat er meer middelen nodig zijn om deze bancaire samenwerkingen goed te laten verlopen. Hierdoor stijgen de kosten van de klant en daalt de winstgevendheid. Niet geheel onlogisch dat niet iedereen even blij is met deze trend: 65% hoopt dan ook het aantal bankrelaties te kunnen terugdringen.

Which of the following best describes the number of correspondent banking relationships you have?

De respondenten zouden niet alleen voor zichzelf een vermindering van het aantal bankrelaties zien, men denkt ook dat die goed is voor de wereldeconomie. Bijna driekwart (71%) van hen is namelijk van mening dat een alternatief voor internationale betalingen ten goede zou komen aan de wereldeconomie.

To what extent do you agree or disagree with the following statement?

Beter voor de wereld

Marcus Yarbug (Head of Sales Benelux bij Banking Circle) noemt het “ontzettend jammer” dat de steeds strengere toelatingscriteria van banken ervoor zorgen dat internationale betalingen bij “zo’n aanzienlijk deel” van de cash managers en corporate treasures van de baan is. “De verwachting is dat de wereldeconomie alleen maar groter zal worden en daarvoor zijn internationale betalingen cruciaal.”

“Het wordt tijd dat banken dit gaan realiseren en de samenwerking opzoeken om internationale betalingen gemakkelijker en toegankelijker te maken. Alleen op die manier kunnen we de toekomst succesvol tegemoet treden”, besluit Yarbug.