Klussers nemen hypotheekmarkt over

24 juni 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Met slechts 42.000 hypotheekaanvragen in mei lijkt de hypotheekmarkt verder af te koelen na de piek in aanvragen in februari (72.351). Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt daarnaast dat het aantal aanvragen in de afgelopen maand 14% lager ligt dan in dezelfde maand een jaar geleden. Het is daarbij opvallend dat oversluiters – na bijna drie jaar – hun koppositie in de hypotheekmarkt hebben afgestaan aan verbouwers.

Volgens de onderzoekers van HDN hebben de gestegen hypotheekrentes duidelijk invloed gehad op het aantal hypotheekaanvragen. In februari en maart piekte het aantal aanvragen nog naar ongekende hoogte omdat veel consumenten hun hypotheek zo snel mogelijk wilden oversluiten voor een zo laag mogelijke rente. Nu de rentestijgingen afvlakken, zien de HDN-analisten daar in mei ook effecten van terug op de hypotheekmarkt.

Zo lijkt het erop dat de oversluiters en gepensioneerden hun slag hebben geslagen en zich nu terugtrekken uit de markt. Met respectievelijk 6.300 en 3.500 hypotheekaanvragen in mei zijn deze doelgroepen gedaald met 69% in vergelijking met recordmaand 2022 en 36% ten opzichte va mei 2021. Verbouwers hebben de eerste plek met circa 8.900 aanvragen in mei overgenomen.

Klussers nemen hypotheekmarkt over

Daarnaast ziet HDN dat consumenten tegenwoordig voor kortere rentevaste periodes kiezen. Waar de gemiddelde rentevaste periode in mei 2021 nog 19,9 jaar bedroeg (waarbij 57% van de leningdelen 20 jaar werd vastgezet), is dat in mei 2022 gedaald naar 17,2 jaar (waarbij 39% van de leningdelen 20 jaar werd vastgezet). Consumenten zouden voor kortere rentevaste periodes kiezen om de rentestijging te compenseren – een korte rentevaste periode betekent immers lagere maandelijkse hypotheeklasten.  

Overbiedingen doorstromers neemt af

De onderzoekers noemen het daarnaast opvallend dat bij een aantal klantprofielen de aangevraagde hypotheeksom is gedaald. Zo vroegen gepensioneerden – veelal ook oversluiters – 18% minder hypotheek aan: circa €140.000 ten opzichte van €172.000 in mei 2021. De gemiddelde hypotheeksom van de oversluiter daalde 13% naar €213.801.

In de kopersmarkt zien de analisten van HDN een tweedeling onder de klantprofielen. Onder de doorstromers (opstromer, doorstromer NHG en ondernemers) is het hypotheekbedrag gelijk gebleven of zelfs licht gedaald (-3%) ten opzichte van mei 2021. De hypotheeksom bij de drie startersprofielen (starter jong, stabiel, hoogsegment) is daarentegen juist met 6% gestegen naar €291.000.

HDN concludeert dan ook dat de doorstromers bereid zijn minder te (over)bieden voor een woning, daar waar starters zich juist toe verplicht voelen vanwege de krapte op de woningmarkt.