Gratis sparen zonder betaalrekening binnenkort onmogelijk

16 juni 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Banken maken het klanten onmogelijk om gratis een spaarrekening te hebben. De Volkskrant schrijft dat spaarders bij ABN AMRO, SNS en RegioBank per 1 juli verplicht de kosten van een betaalrekening moeten betalen, ook als ze die helemaal niet willen hebben. Klanten zijn binnenkort dan ook maandelijks tussen de 2,55 tot 2,95 euro kwijt, terwijl het voorheen gratis was om een spaarrekening te houden. Klanten die niet meegaan in de nieuwe eis wordt de deur gewezen.

De nieuwe eis van ABN AMRO, SNS en RegioBank staat niet geheel op zichzelf. Zo was het bij ING al langer niet mogelijk om alleen een spaarrekening te hebben. Klanten die vanuit het verleden nog alleen over een spaarrekening beschikten, worden actief door de bank benaderd met het verzoek om het geld over te maken naar een ‘normale’ rekening.

Volksbank-woordvoerder Harmen van der Schoot bevestigt de verandering tegenover de NOS. Hij stelt daarnaast dat SNS en RegioBank hun klanten met een verplichte betaalrekening juist wil helpen. Door de diensten te bundelen zouden de banken namelijk beter in staat zijn om hun klanten te assisteren met hun dagelijkse bankzaken. Ook ABN AMRO stelt tegenover de NOS de verandering door te voeren om klanten beter te kunnen helpen.

Gratis sparen zonder betaalrekening binnenkort onmogelijk

Kentering

De afgelopen tijd werd het voor consumenten steeds populairder om bij verschillende banken spaarrekeningen te openen om zo een mogelijke negatieve rente te ontlopen. Banken maakten sparen de afgelopen jaren dan ook steeds onaantrekkelijker door negatieve spaarrente te bereken of – zoals in dit geval – de kosten van een rekening te verhogen. Volgens de Consumentenbond zijn de kosten voor een betaalrekening in vijf jaar gemiddeld 42% duurder geworden.

Er lijkt echter een einde te komen aan de negatieve spaarrente. Zo maakte ING onlangs bekend dat de spaarrente voor vermogende klanten per 1 oktober met een half procentpunt verhoogd zou worden. Rabobank verhoogde de spaarrente met 0,25%.

De rentewijzigingen volgden op de aankondiging van de verhoging van de rentestand van de Europese Centrale Bank (ECB). De rente die banken van de ECB ontvangen of moeten betalen voor het stallen van geld gaat van -0,5% naar -0,25%. Het is de eerste renteverhoging in elf jaar tijd. Naar verwachting volgt er in september opnieuw een verhoging van 0,25 procentpunt.