Overbiedingen woningmarkt dalen voor het eerst sinds lange tijd

01 juni 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Woningen worden schaarser, prijzen lopen op en de gemiddelde verkooptijd neemt af. Het is het droevige gevolg van de overhitte woningmarkt waar Nederland mee kampt. Is er dan echt geen lichtpuntje? Misschien. Maar dan een héél klein beetje. Het percentage dat gemiddeld wordt overboden lijkt namelijk iets af te nemen, aldus dataspecialist Matrixian. Is dit het einde van de oververhitte woningmarkt?

Uit cijfers van Matrixian blijkt dat het aantal verkochte woningen opnieuw is afgenomen. In de eerste drie maanden van 2022 zijn er 27.662 woningen verkocht. Dat is een afname van 34% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (42.180) en 12% ten opzichte van het kwartaal ervoor (31.468). Volgens Luke Liplijn, CEO Matrixian, is deze afname te wijten aan de daling van ‘passend’ aanbod, waardoor de mismatch tussen vraag en aanbod nóg dramatischer is geworden.

Aantal verkochte woningen per kwartaal 2021-2022

Ook zijn koopwoningen opnieuw duurder geworden. Zo bedroeg de gemiddelde verkoopprijs in het het eerste kwartaal van 2022 € 446.913. Een stijging van 14% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor (€ 390.781) en 4% ten opzichte van het kwartaal ervoor (€ 429.325).

In vier gemeenten steeg de gemiddelde verkoopprijs in het eerste kwartaal van 2022 met meer dan 50% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit gebeurde in Gulpen-Wittem (+55%), Eemnes (+54%), De Ronde Venen (+53%) en Texel (+51%).

gemiddelde verkoopprijs per kwartaal 2021-2022

Naast het afnemende aantal verkopen en de toenemende prijzen is te zien dat woningen ook steeds sneller worden verkocht. De verkooptijd, ofwel het aantal dagen dat een woning te koop staat, is namelijk sterk afgenomen. In Q1 2022 telde de gemiddelde verkooptijd nog maar 30 dagen. Dat is een afname van 33% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (45 dagen) en 9% ten opzichte van het kwartaal ervoor (33 dagen).

Gemiddelde verkooptijd per kwartaal 2021-2022

Is er dan echt geen lichtpuntje te zien? Jawel. Hoewel de bedragen die huizenkopers bieden nog altijd flink boven de vraagprijs liggen, zien we voor het eerst sinds lange tijd een afname als we kijken naar de gemiddelde overbieding als percentage van de vraagprijs. Zo werd er in Q1 2022 gemiddeld 9,23% van de vraagprijs overboden en het kwartaal ervoor 9,39%. Een voorzichtige daling van 0,16% dus. Volgens Liplijn is dit het begin van een positief geluid.

Biedingen boven de vraagprijs

“Hoewel 0,16% een bescheiden daling is zijn we inmiddels twee maanden verder waarin veel is gebeurd. De rente is opgelopen, de energieprijzen zijn gestegen en de angst voor een mogelijke recessie is toegenomen. Tesamen met de inflatie en het achterblijven van de indexatie van lonen drukt dit het consumentenvertrouwen verder in het nauw, wat in april al op het laagste niveau ooit was gemeten. Het is dan ook zeer aannemelijk dat het gedaalde percentage overbiedingen verder doorzet en dat we het kantelpunt van een oververhitte woningmarkt zijn gepasseerd.”, aldus Liplijn.