Van Lanschot Kempen boekt winst in lastige periode én scherpt doelstellingen aan

23 mei 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Van Lanschot Kempen heeft in het eerste kwartaal van 2022 een nettowinst van €25,2 miljoen geboekt; een jaar geleden ging het na de eerste drie maanden nog om een winst van €33,1 miljoen. Naast dit ‘tegenvallende’ resultaat kondigt de private bank een aanscherping van de doelstellingen voor de middellange termijn aan.

Het eerste kwartaal van dit jaar kenmerkte zich volgens CEO Maarten Edixhoven door een hoge mate van onzekerheid en hoge volatiliteit op de financiële markten, “mede als gevolg van de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne en de voortdurende pandemie”.

“Door het vertrouwen van onze klanten en de inzet van onze medewerkers bleef de netto instroom in assets under management positief met €0,7 miljard, stegen de provisie-inkomsten met 18% en is het nettoresultaat sterk met €25,1 miljoen”, aldus Edixhoven.

Van Lanschot Kempen boekt winst in lastige periode én scherpt doelstellingen aanEen goed moment

Naast de presentatie van de kwartaalcijfers kondigt Van Lanschot Kempen ook een aanscherping van zijn doelstellingen aan. Edixhoven legt uit dat de transformatie van de bank naar “een gespecialiseerde wealth manager met de focus op private banking, professional solutions, investment management en investment banking” is voltooid. “Een goed moment voor het aanscherpen van onze financiële doelstellingen en kapitaalstrategie”, aldus de CEO.

Zo maakt de private bank kenbaar te streven naar een CET 1-ratio van 15% plus een ‘add-on’ van 2,5% voor overnames op de middellange termijn; wil men in 2022 en 2023 het extra kapitaal boven de CET 1-ratio van 17,5% uitkeren aan de aandeelhouders (mits de toezichthouder akkoord gaat); mikt het dividendbeleid op een uitkering van 50% tot 70% van de onderliggende nettowinst en wil Van Lanschot een efficiencyratio van 70% en een rendement op CET 1 van 12% ‘through-the-cycle’.realiseren.