ABN AMRO begint 2022 met €295 miljoen winst

19 mei 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft een kwartaalwinst van €295 miljoen bekendgemaakt. Daarmee doet de bank het aanzienlijk beter dan in het eerste kwartaal van het vorige jaar – destijds rapporteerde de bank vanwege de witwasschikking een verlies van €54 miljoen. Toch is het niet alleen maar goed nieuws voor ABN AMRO, de bank zag zich genoodzaakt om €50 miljoen extra te investeren in zijn AML-proces.

Hoewel ABN AMRO voor het vierde kwartaal op rij winst boekt, zag de bank zijn verdiencapaciteit door de oplopende kosten verslechteren. In het vierde kwartaal van het vorige jaar verdiende ABN AMRO nog ruim 37 cent op iedere euro, in het afgelopen kwartaal was dit nog slechts 22 cent per euro.

Om de oplopende kosten enigszins te drukken heeft ABN AMRO besloten om het tarief voor een betaalrekening met 50% te verhogen. Klanten van de bank zullen binnenkort maandelijks €2,95 betalen (voorheen €1,95). Volgens CEO Robert Swaak is die verhoging nodig, “omdat de kosten die wij maken voor het veilig houden van het betalingsverkeer toenemen”.

ABN AMRO begint 2022 met €295 miljoen winst

Swaak wijst op het feit dat inmiddels één op de vijf medewerkers van de bank bezig is met witwasbestrijding. “Je ontkomt er niet aan een deel van die kosten door te berekenen. Daarnaast blijven we investeren in productinnovatie en productontwikkeling.” De CEO stelt dat ABN AMRO gecommitteerd blijft om de kosten in 2024 tot onder de €4,7 miljard terug te brengen.

Minimale blootstelling

De Oekraïnecrisis heeft vooralsnog een beperkte invloed op de kwartaalcijfers van ABN ARMO. ING bijvoorbeeld moest vanwege de oorlog €834 miljoen in de stroppenpot opzij zetten vanwege uitstaande leningen in Rusland die vanwege de sancties mogelijk niet terug worden betaald. Swaak benadrukt dat zijn de directe blootstelling van ABN AMRO aan Rusland zeer beperkt, maar er wel gevreesd wordt voor “tweede orde effecten”. De bank stelt de situatie nauwlettend in de gaten te houden.

Tot slot verwacht de bank dat meer klanten de aankomende periode in de problemen gaat komen doordat de economische groei terugzakt en de inflatie oploopt. Al met al heeft de bank €62 miljoen opzij gezet om mogelijke verliezen op te vangen.