Oekraïnecrisis drukt zwaar op kwartaalcijfers ING

09 mei 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers van ING is duidelijk geworden wat voor effect de oorlog in Oekraïne voor de bank (tot nu toe) heeft. ING zag zich genoodzaakt om €834 miljoen in de stroppenpot opzij te zetten vanwege uitstaande leningen in Rusland, die door de sancties mogelijk niet worden terugbetaald. Hierdoor zag de bank een groot deel van zijn kwartaalwinst in rook opgaan: ‘slechts’ €429 miljoen – een jaar geleden kwam de nettowinst nog uit op iets meer dan €1 miljard.

ING doet in vergelijking met de andere Nederlandse grootbanken relatief veel zaken in Rusland en Oekraïne. Zo heeft ABN AMRO voor slechts €50 miljoen aan Russische leningen uitstaan – bij Rabobank gaat het om een bedrag van €500 miljoen. ING daarentegen heeft in totaal voor €6,7 miljard aan leningen uitstaan (en zo’n €600 miljoen bij Oekraïense ondernemingen). Al met al zo’n 1% van zijn totale portefeuille. Overigens is het uitgeleende bedrag al afgenomen naar zo’n €5,8 miljard en verwacht ING dat dit geleidelijk verder zal teruglopen.

Vanwege de oorlog besloot de bank al geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven, al is er van een totale terugtrekking (zoals Rabobank) op de korte termijn uit de Russische markt vooralsnog geen sprake. “We blijven aanwezig om onze gelden die we nog hebben staan te innen”, legt ING-topman Steven van Rijswijk uit. “Het is lastig om straks aan te geven wanneer we vertrekken.” Van Rijswijk stelt echter wel dat uiteindelijk ook de aanwezigheid van ING in Rusland wordt afgebouwd.

Overigens presenteerde de bank niet alleen slecht nieuws over de kwartaalcijfers. Zo kwamen de netto rente-inkomsten en de fee-inkomsten wel boven de verwachting van analisten uit. ING profiteerde daarbij van de oplopende rente op de financiële markten. Al met al verdiende de bank €3,42 miljard aan kredietinkomsten en steeg de fee-omzet met 9% tot €933 miljoen.