DNB introduceert Check je biljet-app

16 mei 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Weerapps, bankapps, gekke camerafilters, games of een app om in rap tempo een nieuwe taal te leren; tegenwoordig heb je voor zo’n beetje elke denkbeeldige situatie of toepassing een app. Waarom dan geen app om cashgeld op echtheid te controleren, moet De Nederlandsche Bank gedacht hebben. De toezichthouder heeft namelijk precies zo’n app op de markt gebracht.

De Check je biljet-app werkt in slechts een paar simpele stappen. Zo moeten gebruikers het bankbiljet dat zij willen controleren eerst plat op een tafel leggen, de smartphone erboven houden, waarna de app het biljet met behulp van de camera automatisch controleert. De app is beschikbaar op zowel IOS als Android en is gratis.

Afgelopen jaar werden er in totaal 26100 valse eurobiljetten aangetroffen. Hoewel de kans erg klein is dat iemand een vals biljet in handen krijgt, is het volgens DNB altijd goed om biljetten met de ‘Check je biljet’-app te controleren. De app wordt getraind met valse eurobiljetten en de toezichthouder stelt de app regelmatig te zullen bijwerken.

DNB introduceert Check je biljet-app

In Nederland is het vijftig-eurobiljet het meest vervalste biljet. Al met al is er sinds 2015 sprake van een afname in het aantal aangetroffen valse biljetten, inclusief die van vijftig euro. In het geval mensen geen smartphone bij de hand hebben, adviseert DNB bij het controleren van vals geld ook nog de traditionele ‘voel, kijk, en kantel-methode’ (voel de inkt, kijk en ontdek prinses Europa en kantel voor een sprankelend getal).