‘Transparantie als wapen tegen loonkloof’

21 april 2022 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

De loonkloof is een probleem: het zorgt niet alleen voor een lager salaris voor vrouwen, maar heeft ook invloed op de vermogensopbouw, het pensioen en het kopen van een huis. Een lager salaris betekent immers ook minder geld om te sparen. SNS onderzocht daarom de loonkloof tussen mannen en vrouwen. De bank wilde met name weten hoe jongvolwassenen zelf denken hoe die kloof gedicht kan worden.

In totaal deden er tussen 10 en 16 maart 1.064 respondenten mee (in de leeftijd 18 tot en met 35) jaar aan het onderzoek. De doelgroep is volgens SNS representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, regio en provincie.

Uit het onderzoek komt naar voren dat een derde van de Nederlandse jongvolwassenen niet op de hoogte is van een mogelijke loonkloof bij het bedrijf waarvoor hij of zij werken. Daarnaast geeft een kwart van de vrouwen aan dat ze niet weten of ze evenveel verdienen als hun mannelijke collega’s met dezelfde functie.

Transparantie als wapen tegen loonkloof

Daarnaast maakt het onderzoek duidelijk dat mannen en vrouwen behoorlijk anders denken over de loonkloof. Zo vindt 14% van de mannelijke respondenten het logisch dat zij meer verdienen dan vrouwen in dezelfde functie. 40% van de mannen is daarnaast van mening dat Nederland goed bezig om de loonkloof te verkleinen. Daarentegen is slechts 10% van de vrouwelijke deelnemers tevreden over de huidige loonkloofbestrijding.

Transparantie

Maar hoe verklein je de kans op een loonkloof? Driekwart van de ondervraagden is van mening dat transparantie over salaris kan helpen bij het dichten van de loonkloof. 83% van de jongvolwassenen wil dan ook de salarissen zien in vacatures; dat gebeurt nu bij slechts 26% van de vacatures. Uit het onderzoek blijkt echter dat transparantie over salarissen moeilijk is, omdat er volgens de respondenten een taboe rust op het bespreken daarvan.

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat jongvolwassenen het salaris van hun eigen partner nog wel weten (slechts 2,4% weet dat niet), maar dat 64% geen kennis heeft over het salaris van hun directe leidinggevende. SNS concludeert dan ook dat werkgevers met stip op nummer één staan om de kar te trekken om de loonkloof te dichten, onder meer door het openbaar maken van salarissen in vacatures.

0,04% loonkloof

“We zien in dit onderzoek en ook in onze gesprekken met jongvolwassenen in ons jongerenboard dat zij echt behoefte hebben aan meer openheid over salarissen”, aldus SNS-directievoorzitter Angela Eijlander. “We moeten met elkaar meer aandacht aan ze geven. En ze laten weten wat iemand waard is vanaf de eerste baan. Verandering is echt nodig. We hopen dan ook dat andere bedrijven ook salarissen gaan toevoegen in vacatures. Dat is een mooie eerste stap.”

Eijlander legt vervolgens dat SNS – als onderdeel van het inclusiviteitsbeleid – jaarlijks intern onderzoek doet naar de loonverschillen. “Uit de cijfers van 2021 blijkt dat de loonkloof binnen de Volksbank slechts 0,04% is. Ook tonen we in vacatures de salarisschalen van de functies”, vertelt Eijlander trots.