Dana Hassan (SNS): 'Waar een wil is, is een weg. Daar ben ik het bewijs van'

05 juni 2023 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bij de Volksbank vinden we het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. We geloven dat wanneer onze collega’s zich thuis voelen alle unieke culturen, talenten en drijfveren optimaal benut kunnen worden. Dana Hassan, leidinggevende van het Mobiele Klantteam a.i. van SNS, is hier een mooi voorbeeld van. In dit vraaggesprek vertelt de 36-jarige Nijmegenaar met Irakese roots over zijn achtergrond, zijn bewijsdrang en de kracht van kansen krijgen en ze ook pakken.

Dana, laten we bij het begin beginnen. Kun je ons meenemen in jouw achtergrond?

“Zeker, ik ben opgegroeid in Nijmegen en mijn ouders zijn Irakees. In de tijd van de Golfoorlog is mijn vader gevlucht naar Nederland en heeft later mijn moeder over laten komen. Mijn vader was een gastarbeider en moest zorgen voor een gezin met vier kinderen."

"We hadden het niet breed thuis. Ik weet nog dat ik jaloers kon zijn wanneer ik zag hoe vriendjes woonden. Dat ze een eigen kamer hadden en ik samen met mijn broer of zus moest slapen. Of dat ze op dure Nike sneakers liepen terwijl ik de namaak-variant had. Als kind doet dat toch wat met je."

"Nu ben ik zelf vader van een zoontje en ik merk tot de dag van vandaag dat ik hem juist alles wil kunnen geven. Niet vanwege het materialistische, maar gewoon zodat ik zeker weet dat hij niks tekortkomt."

Dana Hassan, Manager Klantteam - SNS Retail

Buiten dit voorbeeld, merk je nog op andere manieren dat je jongere jaren je hebben gevormd?

“Het is eerder een drijfveer. Op jonge leeftijd heb ik mezelf voorgenomen dat ik later mijn gezin alles wil kunnen bieden. En ik ben altijd bereid geweest daar hard voor te werken. Het komt je alleen niet aanwaaien, dat zeg ik eerlijk. Want je moet maar net de kans krijgen om te laten zien wat je in huis hebt. Ik voel me Nederlander, maar ik heb inderdaad iets meer baardgroei dan anderen. En ik heb geen blonde haren. En geen Nederlandse achternaam."

"En vroeger, nog voor mijn eerste grotemensenbaan, is dat weleens een obstakel geweest. Dan kreeg ik de kans niet. En dan moet je weer door. Verder zoeken en proberen. Tot je die kans wel krijgt. Daarom was ik ook zo blij dat ik bij SNS wél aan de slag kon gaan."

Je bent inderdaad zeven jaar geleden gestart als persoonlijk adviseur bij SNS. Had je direct een doel voor ogen toen je hier begon?

“Mijn leidinggevende vroeg me destijds waar ik mezelf over vijf jaar zag. Ik antwoordde: ‘op jouw plek’. Het duurde dan misschien twee jaar langer, maar na zeven jaar is het me wel gelukt. Dat ik op zijn plek wilde zitten, bedoelde ik niet arrogant. Het was gewoon pure motivatie. De drang om ergens te komen. En dat het dan gelukt is… ja, daar ben ik enorm trots op."

"Ik weet nog dat ik het als een echte kans zag om hier te beginnen. Ik beschikte niet over de juiste ervaring binnen de financiële dienstverlening, maar ik mocht me wel bewijzen. En zo ben ik steeds verder doorgegroeid in mooiere functies en nu ben ik leidinggevende a.i. Ik denk dat dit ook goed past binnen een organisatie waar veel aandacht besteed wordt aan gelijke kansen, diversiteit en inclusiviteit."

"De Volksbank is een plek waar ik echt gewaardeerd word om wat ik kan. Kijk, ik kan niet strooien met Nyenrode certificaten of diploma’s. Maar door hard te werken, kan ik wel veel betekenen voor deze organisatie. En dat wordt gezien."

Voelt dit dan alsof de cirkel nu rond is? Omdat je hier een kans hebt gekregen en dit nu ook voor anderen kunt doen?

“In zekere zin wel. Alleen er is wel een verschil tussen een kans krijgen en hem ook pakken. Als ik niet altijd mijn best had gedaan, had ik hier nu niet gestaan. Als leidinggevende kan je iemand een mogelijkheid geven, maar diegene moet het dan wel waarmaken. Maar ik snap wat je bedoelt. Ik kan nu die persoon zijn die verder kijkt dan een achternaam of een cv."

"En ik denk dat je dit ook terugziet in het team. We zijn hier met zo’n 40 mensen, veelal adviseurs. Maar we hebben een heel mooie en diverse samenstelling. Ik denk dat zo’n mix belangrijk is. Een beetje als een voetbalelftal. De juiste combinatie van talent, denkwijzen en achtergronden."

"Laatst nog heb ik iemand een kans gegeven. Er waren wat twijfels, maar ik zag een uitstekende instelling. Diegene heeft zich vervolgens mogen bewijzen en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Ik kan er echt van genieten wanneer zo'n keuze goed uitpakt."

Tot slot, waar zie je jezelf over vijf jaar?

“Haha, dat weet ik oprecht niet. Ik hoop dat ik mij verder kan ontwikkelen als goede leidinggevende, want dit bevalt heel goed. Maar ik zou het vooral heel fijn vinden om in dit bedrijf te blijven werken. Ik ben echt trots op deze organisatie. De gelijke behandeling, de informele sfeer en het gevoel gewaardeerd te worden, het is me echt heel veel waard. Ik zit hier goed op mijn plek.”

Wil je weten hoe we bij de Volksbank samen onderlinge verschillen herkennen en waarderen om mooie resultaten te behalen? Kijk dan eens op Voel je thuis bij de Volksbank!