Vluchtelingen blazen bij ABN AMRO carrière nieuw leven in

14 april 2022 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO is voornemens om de aankomende drie jaar zestig statushouders een vaste baan aan te bieden. Het gaat hierbij om twintig banen per jaar, met bijbehorende coaching en training. De bank maakte de belofte op de tweede Dutch Business Summit on Refugees. Het evenement – gehouden in ABN AMRO’s Circl – stond in teken van hulp aan vluchtelingen. Daar bovenop zoekt ABN AMRO extra werkplekken voor Oekraïense vluchtelingen.

Om de drie jaar organiseert de non-profitorganisatie ‘Tent Partnership for Refugees’ een speciale bijeenkomst om het bedrijfsleven te motiveren om statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) een werkplek te bieden. Inmiddels doen er wereldwijd meer dan tweehonderd bedrijven mee met deze ‘carrièreactie’. De organisatie gelooft dat de integratie en zelfstandigheid van vluchtelingen door werk een flinke boost krijgt.

Het is overigens niet de eerste keer dat ABN AMRO zich committeert aan de actie. Ook in 2019 was de bank betrokken bij het goede doel. Destijds zou die bijeenkomst leiden tot banen, opleidingen en mentorschap voor ruim 13.000 vluchtelingen door zestien bedrijven. De bank zelf hielp – middels het Reboot-programma – tachtig vluchtelingen aan werk.

Vluchtelingen blazen bij ABN AMRO carrière nieuw leven in

Bij de tweede editie van de Dutch Business Summit on Refugees was ABN AMRO niet alleen betrokken, de bank was ook gastheer en co-host (samen met Campina, Randstad en Tennet) van de bijeenkomst in Circl. Hierbij beloofde ABN AMRO statushouders niet alleen een baan aan te bieden, de bank wil ook ondernemers met een vluchtelingenachtergrond de kans geven om hun ideeën te presenteren aan zijn Private Banking klanten tijdens het Money Moves Forward event.

Meer dan welkom

Daarnaast laat ABN AMRO weten dat men het Tent Partnership for Refugees ook wil ondersteunen met het helpen van Oekraïense vluchtelingen. Door een spoedregeling is het sinds kort voor deze groep mogelijk om op basis van een Oekraïens paspoort een jaar in Nederland te werken. De bank laat dan ook weten dat Oekraïense vluchtelingen meer dan welkom zijn. Oekraïners kunnen middels een open sollicitatie voor het Reboot-programma solliciteren.

In het Reboot-programma biedt ABN AMRO alle deelnemers niet alleen een baan aan, maar ook begeleiding en coaching: van Nederlands leren tot interculturele communicatie en persoonlijke ontwikkelingen. Het programma is speciaal bedoeld voor alle mensen met een vluchtelingen-achtergrond, uit de Oekraïne of elders uit de wereld.

De bank legt daarbij uit dat Oekraïners niet door een asielprocedure hoeven, omdat ze officieel geen statushouders zijn. Om die reden worden ze niet meegeteld in de beloofde twintig plaatsingen per jaar. “Alle Rebooters met een Oekraïense achtergrond komen hier dus bovenop”, aldus de bank.

Een stabiele toekomst

ABN AMRO legt tot slot uit dat het deze toezeggingen doet omdat “men zich inzet voor gelijke kansen voor iedereen”. “Omdat wij geloven dat iedereen – ongeacht haar of zijn achtergrond, levensovertuiging of voorkeuren – daar recht op heeft.”

“Voor statushouders is een eerlijke kans op de arbeidsmarkt helaas nog niet vanzelfsprekend. Daarom wil ABN AMRO ook de komende drie jaar weer zestig statushouders aannemen. Daarmee geven we vluchtelingen zicht op financiële zelfstandigheid; een voorwaarde voor een stabiele toekomst.”