'Ik kan me geen dag voorstellen zonder nieuwe technologieën'

04 april 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Het HackYourFuture-trainingsprogramma was een belangrijke stap in de ambitie van Serafima Madan om programmeerder te worden. Na een carrière als HR-expert in Rusland, werkt ze nu aan een nieuwe loopbaan als webontwikkelaar in Nederland.

Serafima is afgestudeerd in Economie aan de Orel State University in Rusland en kan terugkijken op een carrière als HR-directeur voor een keten van medische klinieken. Toch wist ze altijd al dat economie niet haar ultieme droom was, evenmin het HR-domein.

“Vijf jaar geleden besloot ik een carrièreswitch te maken van HR naar webdevelopment,” zegt Serafima. “Apps vond ik altijd al boeiend en ik kan me geen dag voorstellen zonder nieuwe technologieën. Bovendien werkte ik nauw samen met de IT-afdeling van het medische concern, en dat wakkerde mijn fascinatie nog meer aan. Het leek me heel interessant om deel uit te maken van zo'n team!”

Serafima Madan

Eerste programmeerstappen

“Mijn eerste programmeerstappen zette ik door zelfstudie. In dezelfde periode besloot ik naar Nederland te verhuizen, omdat de levensstandaard en de politieke situatie in Rusland snel verslechterden. Ik wilde een beter leven en een nieuwe toekomst voor mezelf.”

“Die beslissing betekende dat ik vanaf nul moest beginnen, wat ontmoedigend was maar tegelijkertijd ook spannend. Na verschillende zelfstudie-programmeercursussen en honderden uren coderen, ben ik gaan werken als freelancer en vrijwilliger voor een paar Nederlandse NGO's, voornamelijk voor het beheer en de ondersteuning van websites.”

De lat hoger leggen

“In 2020 kreeg ik de mogelijkheid om deel te nemen aan het HackYourFuture (HYF) programma. Dit was voor mij de kans om de lat hoger te leggen. Door al mijn zelfstudie en mijn werkervaring had ik al vaardigheden en kennis opgedaan. Dankzij HYF kon ik dat allemaal samenbrengen en mijn technische en soft skills nog veel meer verbeteren."

"Het programma was niet alleen gericht op de technische kant, maar ook op onderwerpen als teamwork, de scrum/agile-methodieken, hoe je een baan vindt en solliciteert. Het trainingsprogramma van acht maanden gaf me meer zelfvertrouwen en de kans om een traineeship bij ING te bemachtigen.”

Trots op onze prestaties

“Dankzij dit traineeship kan ik me ontwikkelen en groeien als webdeveloper. Ik leer elke dag van mijn teamleden, en ik denk dat ik kan zeggen dat zij ook van mij leren. Ik ben sterk in communicatie en neem ideeën en oplossingen niet klakkeloos aan. Mijn kritische denken wordt gewaardeerd door het team. Ik ben trots op wat we samen bereiken, zeker als ik de resultaten van onze inspanningen zie: producten die het werk van de gebruikers helpen vergemakkelijken.”

"Wat de toekomst ook brengt, deze ervaring bij ING heeft mijn leven en mijn carrière verrijkt, en eens te meer bevestigd dat ik de juiste keuzes heb gemaakt. Ik zit echt op een goede plek, ben gelukkig als developer en zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.”