Credit Suisse opnieuw in verlegenheid door schandaal

09 maart 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Credit Suisse blijft geplaagd worden door schandalen. In 2014 werd bekend gemaakt dat de Zwitserse zakenbank meer dan 20.000 Amerikaanse rekeninghouders hielp met belastingontduiking, in 2020 moest de CEO opstappen vanwege het schaduwen van een voormalig werknemer en recentelijk ontving de bank een boete vanwege onverantwoorde leningen aan Mozambique. De nieuwste toevoeging aan deze reeks behelst een oproep aan investeerders om vertrouwelijke documenten door de versnipperaar te halen.

Het zou hierbij specifiek gaan om stukken waaruit bleek dat Credit Suisse met tientallen miljoenen euro’s aan leningen de jachten en privévliegtuigen van Russische oligarchen had bekostigd. De oproep zou de wereld ingeslingerd zijn, vlak voordat de Zwitserse regering bekend maakte de economische sancties tegen Rusland te steunen.

Volgens de Financial Times zou de Zwitserse bank vrezen dat informatie over de leningen achter “de vliegtuigen, jachten, onroerende goederen en/of financiële activa" van Russische miljardairs zou uitlekken. Credit Suisse vroeg de investeerders en hedge funds om alle documenten met dergelijke informatie “te vernietigen en permanent te wissen.” Naar verluidt probeerde Credit Suisse hen in het verleden obligaties met een volledig pakket aan verpakte jacht- en vliegtuigleningen te verkopen.

Credit Suisse opnieuw in verlegenheid door schandaal

Suisse Secrets

Het nieuwste schandaal volgt kort na de ‘Suisse Secrets’. Een interne klokkenluider lekte onlangs informatie over zo‘n 30.000 bankrekeningen aan onder andere de Süddeutsche Zeitung en The New York Times. Hieruit zou blijken dat tientallen discutabele namen – waaronder een Zweedse mensensmokkelaar, een Servische drugsbaas en twee zonen van voormalig dictator Hosni Mubarak – een bankrekening aanhielden bij de Zwitserse bank.

In een reactie stelt de bank dat de Suisse Secrets-aantijgingen over het verleden gaan en er nu beterschap is. “Deze aantijgingen lijken een poging om niet alleen de bank, maar heel het Zwitserse financiële systeem, dat de voorbije jaren enorme veranderingen ondergaan heeft, in diskrediet te brengen”, aldus Credit Suisse.