BNG Bank start met acceptatie Instant Payments

15 november 2021 Banken.nl 1 min. leestijd

BNG Bank heeft aangekondigd dat het is gestart met de acceptatie van Instant Payments van andere Nederlandse banken. Andere banken kunnen vanaf nu – op elk moment van de dag en het hele jaar door – betalingen uitvoeren ten gunste van rekeninghouders van BNG bank.

Instant Payments werd in de eerste maanden van 2019 definitief uitgerold in Nederland. Aan de basis daarvan stonden zeven banken (ABN AMRO, ING, Rabobank, Knab en de drie Volksbank-dochters ASN Bank, RegioBank en SNS). In plaats van een dag wachten op een overschrijving (of zelfs een heel weekend als het tegenzat), wordt Instant Payment uitgevoerd in luttele seconden.

Gezien de complexiteit van het project heeft de bank de transitie in drie delen opgeknipt. In eerste instantie begint BNG Bank puur met het ontvangen van inkomende betalingen via de Instant Payments infrastructuur. Rond medio december is het de bedoeling dat alle ontvangsten te allen tijde realtime zichtbaar zijn. Vanaf 2022 gaat de bank de laatste fase in: uitgaande enkelvoudige betalingen, zeven dagen in de week een afschrift en uitgaande batchbetalingen zijn dan ook mogelijk.

BNG Bank start met acceptatie Instant Payments

“Op dit moment hanteren wij een boekingscyclus van 19:00-19:00”, legt de bank uit. “Alle Instant Payments die tussen 19:00 en 24:00 en in het weekend of feestdagen binnenkomen worden met de juiste valutadatum geboekt. Op termijn zullen wij overgaan naar een zevendaagse boekingscyclus van 0:00-24:00.