Eerste bank in Australië lanceert ‘crypto-app’ voor klanten

10 november 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Commonwealth Bank (CBA) wil de eerste bank in Australië zijn die het voor zijn klanten mogelijk maakt om via zijn app cryptovaluta te beheren. CBA is daarvoor een samenwerking aangegaan met cryptobeurs Gemini en het blockchainanalysebedrijf Chainalysis. Het partnerschap stelt de bank in staat om een ‘crypto-uitwisselings- en bewaringsdienst’ te ontwerpen, die klanten wordt aangeboden via een nieuwe functie in de app.

De pilot gaat in de aankomende weken van start waarna het de bedoeling is dat de crypto-functies steeds uitgebreider worden. CBA zal zijn klanten eerste instantie toegang bieden tot maximaal tien geselecteerde cryptovaluta’s, waaronder Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin.

Uit onderzoek van de bank blijkt dat een groot deel van zijn klanten cryptovaluta als beleggingsoptie ziet (en eist). Diezelfde groep klanten belegt al in crypto’s, maar doen dit nu noodgedwongen via cryptobeurzen. CBA-CEO Matt Comyn ziet in de opkomst en groeiende vraag van klanten naar digitale valuta’s, zowel uitdagingen als kansen voor de financiële sector.

Commonwealth Bank in Australië lanceert ‘crypto-app’ voor klanten

Veilig en vertrouwd

De CEO legt tevens uit dat de klanten van de banken hun bezorgdheid hebben geuit over een deel van de cryptodiensten die vandaag de dag op de markt zijn. “Men wil geen data uitwisselen met onbekende derde partijen, vreest frauderisico’s en er is een algeheel gebrek aan vertrouwen in sommige nieuwe aanbieders. Daarom zien wij dit als een kans om een veilig én vertrouwd crypto-handelsplatform te ontwikkelen.”

“We hebben de strategische beslissing genomen om in Australië een exclusief partnership aan te gaan met Gemini, een wereldwijde marktleider met een sterke beveiliging en een trackrecord in het bedienen van grote instellingen. CBA zal gebruik maken van Gemini’s cryptobeurs- en bewaringsdienst en deze via API’s integreren in de CommBank-app.”

Als onderdeel van zijn nieuwe strategie is CBA ook de samenwerking aangegaan met Chainalysis. Het blockchainanalysebedrijf moet de complianceteams van de bank helpen bij het monitoren en beperken van de witwasrisico’s via cryptovaluta’s.

“Financiële instellingen zoals CBA spelen een integrale rol in een verantwoorde adoptie van cryptocurrencies”, legt Chainalysis-CEO en medeoprichter Michael Gronager uit. “We zijn verheugd om deel uit te maken van de samenwerking, om zo een pioniersrol te vervullen in het opbouwen van een veilig en vertrouwde crypto-markt in Australië.”