Geldzorgen prominent aanwezig bij Nederlandse jongeren

15 september 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse jongeren hebben hun financiële zaken lang niet altijd op orde. Sterker nog, maar liefst een derde van de werkende Nederlandse jongeren geeft aan met regelmaat niet rond te kunnen komen of hun hand (verplicht) op de knip te moeten houden, waardoor betalingsachterstanden elke maand verder oplopen.

Dat blijkt uit onderzoek van SNS onder ruim 1.400 Nederlandse jongeren (18-35 jaar). De onderzoekers van de bank noemen het daarbij opvallend dat de helft van de jongeren niet om hulp vraagt bij geldproblemen.

Tevens komt uit het onderzoek naar voren dat een kwart van de jongeren regelmatig geldzorgen heeft. Bij de helft van de ondervraagden is dit ‘soms’ het geval. De jongeren worden daarbij niet geholpen door hun eigen gedrag: ze stellen meer te willen weten over hun financiën, maar de helft van de respondenten geeft aan niet om hulp te vragen als zij financiële problemen tegenkomen.

Geldzorgen prominent aanwezig bij Nederlandse jongeren

Volgens Marieke Tiesinga, Strategisch Adviseur Maatschappelijke Impact van SNS, is het belangrijk om jongeren tegemoet te komen in hun behoefte om meer kennis over financiën te krijgen. “We moeten ons niet laten misleiden door het struisvogelgedrag dat jongeren soms tonen. Door een professionele helpende hand te bieden kan je niet alleen voorkomen dat ze in een neerwaartse spiraal terechtkomen, maar juist de interesse die er is omzetten in mogelijke groei.”

Jongeren beleggen zonder buffer

Een groei die mogelijk via beleggen behaald kan worden. Twee derde van de ondervraagden geeft aan binnen vijf tot tien jaar financieel onafhankelijk te willen zijn, waarbij beleggen als interessante optie wordt beschouwd. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat één op de vijf jongeren belegt en nog eens 23% van de jongeren geeft aan hiermee te willen beginnen.

“De groei van beleggen is eenvoudig te verklaren”, legt Tiesinga uit. “Geld betekent voor veel jongeren vrijheid en voor maar liefst 82% van de jongeren is het meer kunnen verdienen met beleggen dé reden om hiermee te starten.”

“Opvallend en zorgelijk is echter dat van de jongeren die aangeven helemaal geen spaarbuffer te hebben 12% wel belegt. Van de jongeren die één maand spaarbuffer hebben, belegt maar liefst een kwart. Ons advies is echt: bouw eerst die spaarbuffer en ga dan beleggen. Hierdoor ben je minder kwetsbaar voor eventuele financiële tegenslagen en heb je echt de kans om geld op te bouwen voor later.”