Pasloos betalen populairder dan ‘traditioneel’ pinnen

19 augustus 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Uit cijfers van Betaalvereniging Nederland blijkt dat pasloos pinnen – betalen met een smartphone, smart watch of zogeheten wearable – steeds meer de voorkeur krijgt boven het ouderwetse pinnen (met pincode). Volgens de Betaalvereniging is het succes van contactloos betalen vooral te danken aan de invoering van Apple Pay (voor iPhones) en Google Pay (voor Android-toestellen).

Het aantal maandelijkse pinbetalingen aan de toonbank zit sinds mei weer in een stijgende lijn, telkens hoger dan in dezelfde maand van zowel 2019 (pré corona) als van 2020 (tijdens corona).

Afgelopen maand juli werden er ruim 467 miljoen pinbetalingen uitgevoerd. Vorig jaar was de maand juli met 451 miljoen pinbetalingen nog de drukste pinmaand van het jaar. Het aantal pinbetalingen zit dan ook weer boven het pre-coronaniveau: in december 2019 werd er 450 miljoen keer gepind.

Aantal pinbetalingen per maand

Minder spontaan

Uit de cijfers van Betaalvereniging Nederland komt verder naar voren dat er sinds juni vaker contactloos wordt betaald met een smartphone, smart watch of wearable (15% van alle pinbetalingen), dan door het steken van een betaalpas in de terminal (14% van alle pinbetalingen). In juli was 86% van alle pinbetalingen contactloos. Bijna één op de vijf van die contactloze betalingen gebeurde zonder betaalpas.

Volgens de Betaalvereniging hoeven mensen bij de meeste Nederlandse pinkassa’s nooit meer verplicht hun betaalpas in te steken, zelfs niet wanneer de cumulatieve veiligheidslimiet voor contactloos betalen zonder pincode wordt overschreden (€100 voor alle opeenvolgende pinbetalingen zonder pincode bij elkaar opgeteld).

Verdeling naar betaaltype

“Bij het overschrijden van die cumulatieve limiet hoef je dan alleen nog je pincode in te tikken, zonder daarbij eerst alsnog je betaalpas in te steken. Dat heeft er waarschijnlijk toe bijgedragen dat pashouders hun betaalpas steeds minder zelf spontaan in de betaalterminal steken”, verklaart de Betaalverening.