Rabo: Jonge generatie internationale boeren in dialoog

03 juni 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deze week organiseert Rabobank de Global Young Farmers Master Class. Een bijeenkomst waarbij 50 innovatieve jonge boeren en tuinders uit zestien verschillende landen met elkaar in gesprek gaan over duurzame voedselproductie in de toekomst en de uitdagingen van de huidige generatie boeren.

Bedrijfsopvolging en innovatie belangrijke thema's

Om te kunnen voldoen aan de voedselvoorziening van meer dan negen miljard mensen in 2050, zijn we afhankelijk van de volgende generatie boeren en tuinders. Volgens Rabobank is 'bedrijfsopvolging' één van de belangrijkste uitdagingen voor boeren op dit moment. “De boerenpopulatie veroudert snel, meer dan 50% van alle boeren in Amerika, Australië en verschillende Europese landen zijn boven de 55. Daarnaast halveert het aantal boeren en tuinders dat ons voedt elke 20 jaar”, aldus Berry Marttin, lid van de raad van bestuur Rabobank Nederland en gastheer van deze Master Class.

Rabobank - Jonge boeren

Een ander belangrijk thema tijdens de Global Young Farmers Master Class is innovatie. Berry Marttin: “We hebben te maken met een beperking van onze natuurlijke hulpbronnen. Sinds 2000 blijkt de hoeveelheid landbouwgrond elk jaar met ongeveer 1% af te nemen door onder meer erosie en verstedelijking. We moeten meer produceren met minder. De volgende generatie boeren moet nadenken over nieuwe manieren van produceren met inzet van intelligente technieken. Dat vergt innovatieve kracht en ondernemerschap.

Global Young Farmers Master Class

De Global Young Farmers Master Class vindt plaats vanaf 2 juni en duurt de hele week. Naast eerder genoemde thema's worden de jonge generatie internationale boeren ook gevraagd naar hun ideeën om de voedselproductie in 2050 te kunnen verdubbelen.

Naar aanleiding van de eerste Global Farmers Master Class twee jaar geleden is het boek ‘Toekomst zoekt boer’ uitgekomen waarin een aantal thema’s belicht zijn die de boeren als de grootste uitdagingen zien. Ook de rol die Nederland kan spelen bij de oplossing van het wereldvoedselvraagstuk komt hierin naar voren.

Het programma van de Global Young Farmers Master Class bevat onder meer internationale bijdrages van vooraanstaande wetenschappers, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en deskundigen uit de sector. Ook Nederlandse food & agri bedrijven worden bezocht.