ING stelt €50 miljoen beschikbaar aan Nationaal Warmtefonds

15 juni 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Nationaal Warmtefonds heeft er met ING een nieuwe financier bij – de bank investeert een bedrag van €50 miljoen. ING stelt met zijn toetreding tot het Warmtefonds – dat leningen voor de verduurzaming van woningen en gebouwen verstrekt aan particulieren woningeigenaren, VvE’s en scholen – een belangrijke stap te zetten in zijn streven om vastgoed in Nederland duurzamer te maken.

Het Warmtefonds werd in 2014 opricht – oorspronkelijk onder de naam Nationaal Energiebespaarfonds – en heeft inmiddels zo’n €600 miljoen aan financiering verstrekt voor de verduurzaming van vastgoed. Het is daarbij de verwachting dat dit bedrag de komende drie jaar zal verdubbelen. Naast ING wordt het fonds gefinancierd door de overheid, Rabobank, ASN Bank, de Europese Investeringsbank en de Council of Europe Development Bank.

Overigens brengt ING niet alleen €50 miljoen aan kapitaal mee als kersverse co-financier. De bank is tevens marktleider in Nederland als huisbankier voor grotere woningcorporaties en VvE’s die een beroep kunnen doen op leningen van het fonds. ING stelt het Warmtefonds onder de aandacht te kunnen brengen onder haar klanten, die zo via de Energiebespaarlening van het fonds tegen gunstige voorwaarden leningen kunnen afsluiten om woningen te verduurzamen.

ING stelt €50 miljoen beschikbaar aan Nationaal Warmtefonds

Een logische stap

Volgens Annemein Kolk, Directeur Zakelijk ING, is verduurzaming sinds corona alleen maar belangrijker geworden. “Met het verduurzamen van gebouwen en woningen is veel winst te behalen wat betreft de CO2 uitstoot en dit onderwerp is al jaren een groot thema voor ING. Wij helpen onze klanten met advies en financiering om gebouwen te verduurzamen en het toetreden als co-financier tot het Warmtefonds is een logische stap voor deze inspanningen.”

“Door onze deelname aan het Warmtefonds helpen wij bovendien mee met het mogelijk maken van duurzaamheidsfinancieringen voor (gemengde) VvE’s, een belangrijke groep waarvoor het aantrekken van kapitaal voor de nodige investeringen om panden duurzamer te maken buiten het Warmtefonds een complexe aangelegenheid is.”

Warmtefonds-voorzitter Ernst-Jan Boers is verheugd met ING als nieuwe financier. “Met de toetreding van ING zijn nu drie van de vier grootbanken in Nederland verbonden aan het fonds. De diverse partners zullen hun krachten bundelen om het mogelijk te maken om tegen aantrekkelijke voorwaarden de particulieren woningen, VvE’s en scholen te verduurzamen.”

Lees ook: Nederlandse banken overwegend positief over Warmtefonds