Triodos kan dankzij Europese garanties meer aan culturele sector lenen

09 juni 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Triodos Bank en het Europees Investeringsfonds (EIF) hebben een garantieovereenkomst getekend voor de creatieve en culturele sector. Dankzij de garanties komt een bedrag vrij van maximaal €200 miljoen, waarmee Triodos 250 bedrijven en instellingen financieel op weg hoopt te helpen. De financiering is bedoeld voor het MKB, met een specifieke focus op films en mediaproducties, kunstscholen, muziekfestivals, theaters en muziekproductie.

De garantieregeling wordt gedekt door de Garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector van de Europese Unie (CCS GF), een initiatief dat wordt gesteund door het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), de belangrijkste pijler van het Investeringsplan voor Europa.

Dankzij deze garantieregeling kan Triodos Bank de komende twee jaar tot €200 miljoen aan leningen verstrekken aan culturele en creatieve ondernemers in België, Nederland, Spanje en Duitsland. Ondernemers krijgen zo toegang tot financiering tegen lagere rentetarieven of met beperktere zekerheidsvereisten om de coronacrisis door te komen.

Triodos kan dankzij Europese garanties meer aan culturele sector lenen

Een welkome stimulans

Volgens Pauline Bieringa, Managing Director Triodos Bank Nederland, kan Triodos met behulp van het nieuwe partnerschap met het EIF meer creatieve en culturele activiteiten financieren, waaronder initiatieven die normaal gesproken moeilijk toegang krijgen tot de klassieke kredietverlening. “Het is een welkome stimulans, voor nu, want de coronapandemie en de opeenvolgende lockdowns eisen een grote tol in de culturele sector.”

“Triodos Bank financiert kunst en cultuur, omdat ze bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen en zorgen voor samenhang in de samenleving. Door ideeën en mensen met elkaar te verbinden en mensen aan het denken te zetten. Maar ook door positieve veranderingen te weerspiegelen en te stimuleren.”

Alain Godard, algemeen directeur van het EIF, bevestigt het beeld dat de culturele en creatieve sectoren onder enorme druk zijn komen te staan vanwege de beperkende coronamaatregelen in de Europese landen. “De beschikbaarheid en de toegankelijkheid van kredieten zullen een belangrijke rol vervullen bij de uitweg uit de crisis en de heropleving van duurzame groei voor deze sectoren. Het EIF is verheugd met de samenwerking met Triodos Bank om de broodnodige Europese financieringen te helpen kanaliseren naar de ondernemingen die er nood aan hebben.”

Zorgen om besteding noodsteun aan cultuursector

Eerder dit jaar werd bericht dat de cultuursector zich zorgen maakte of het voor de branche bedoelde geld – vanuit de Nederlandse overheid – ook daadwerkelijke bij hen terechtkwam. Uit onderzoek van adviesbureau Berenschot bleek dat deze zorgen terecht waren, ondanks dat de Vereniging Nederlandse Gemeente het tegenovergestelde beweerde. 

Bastiaan Vinkenburg, sectorleider Kunst en Cultuur van Berenschot, vertelde destijds dat een aantal gemeenten niet goed wist hoeveel geld ze voor coronasteun hadden gekregen voor cultuur, omdat al het steungeld dat gemeenten ontvingen in één bedrag was overgemaakt. Ook was het aan de gemeenten zelf om te beslissen hoe ze de noodsteun wilden inzetten. Zo ontving Almelo €441.000 aan cultuursteun, maar werd het geld onderverdeeld over alle getroffen sectoren, niet alleen de culturele.