Commerzbank sluit bijna helft filialen

20 april 2021 Banken.nl 1 min. leestijd

Het sluiten van bankfilialen blijkt niet alleen een trend in Nederland, ook onze oosterburen zijn bekend met het fenomeen. Commerzbank maakt bekend bijna de helft van zijn Duitse filialen te sluiten; van de 790 vestigingen blijven er nog 450 over. De reorganisatie ligt volgens de bank in lijn met zijn ‘strategie 2024’.

Commerzbank-CEO Manfred Knof heeft tevens bekendgemaakt om binnen vier jaar 10.000 banen in zijn thuismarkt te schrappen, wat neerkomt op zo’n 20% van het totale personeelsbestand. De eerste 1.700 werknemers worden dit jaar ontslagen. De bank heeft een herstructureringslast genomen van €470 miljoen, hoofdzakelijk om de vrijwillige vertrekregeling van het personeel te bekostigen. Uiteindelijk moet de reorganisatie tot een structurele kostenbesparing leiden van €1,4 miljard. 

 Commerzbank sluit bijna helft filialen

Het rommelt momenteel binnen de Commerzbank vanwege onenigheid over de rol van de Duitse overheid. De bank werd tijdens de financiële crisis door de staat overeind gehouden, in ruil voor een belang van 15%. Volgens Duitse media hebben Victoria Ossadnik, Rainer Hillebrand en Tobias Guldimann besloten om de Raad van Commissarissen van Commerzbank te verlaten.

Sluiten filialen ook Nederlandse trend

Ook Nederlandse banken sluiten in rap tempo een groot deel van hun vestigingen. ING maakte deze week bekend nog eens 69 kantoren te sluiten vanwege de verdere digitalisering. Hierdoor verliezen 440 werknemers hun baan. Rabobank had in 2010 nog ruim duizend kantoren, maar naar verwachting zijn dat er over enkele jaren nog maar 100 à 150. Ook bij ABN AMRO liep het aantal filialen van 2010 terug van vijfhonderd naar ongeveer honderd.