De Volksbank ondertekent manifest 'Bouwen voor Natuur'

02 april 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Om het woningtekort in Nederland op te lossen worden er de komende tien jaar een miljoen woningen uit de grond gestampt. De initiatiefnemers van het manifest, waaronder de Volksbank, stellen zich zorgen te maken over de leefbaarheid van steden en het verlies van biodiversiteit. Middels een natuurstandaard voor nieuwbouw, zou het mogelijk moeten zijn om mensen, dieren en planten in hetzelfde bouwproject een plek te geven.

Het manifest is ontstaan vanuit een samenwerking tussen milieuorganisatie Natuur & Milieu, NL Greenlabel en Vogelbescherming Nederland. Volgens Rob van Tilburg, directeur Programma’s van Natuur & Milieu, krijgt de politiek een manifest aangeboden waar bouwers, natuur- en milieubeschermers en stedenbouwkundigen zich achter kunnen scharen. “Daar zijn we trots op. Onze gedeelde conclusie is dat we regelgeving nodig hebben om vaart te maken”, vertelt Van Tilburg.

De Volksbank ondertekent manifest 'Bouwen voor Natuur'

Drie groene bouwstenen

Linda van Dongen, Programma Manager Duurzaam Wonen van de Volksbank, stelt dat met het initiatief bij elk nieuwbouwproject rekening wordt gehouden met klimaat, biodiversiteit en leefbaarheid. “Juist op deze thema’s wil de Volksbank het verschil maken door aantoonbaar maatschappelijke impact te creëren. We staan voor enorme opgave om bestaande bouw te verduurzamen. Er is regie nodig zodat er snelheid gemaakt kan worden.”

Het manifest omschrijft drie groene ‘bouwstenen’ die volgens de coalitie in ieder bouwproject een plek moet krijgen: natuur in de woning (verblijfruimtes of nestelstenen in gevels en daken voor vogels); natuur rondom de woning (groene daken, groene gevels en natuurlijke tuinen onder andere voor betere isolatie) en natuur in de buurt (parken en perken in iedere wijk met daartussen verbindingsroutes voor dieren).