Ronald Roks over het Young Executive Murex Program van ABN | Synechron

08 februari 2021 Banken.nl 7 min. leestijd

Ruim een jaar geleden is ABN AMRO in samenwerking met Synechron een nieuw traineeship gestart, het Young Executive Murex Program. Inmiddels hebben de eerste young professionals dit talentenprogramma met goed gevolg volbracht en zijn zij bij de bank in dienst getreden. Synechron sprak met Ronald Roks, Engineering Lead Murex & Market Risk binnen ABN AMRO, verantwoordelijk voor het Young Executive Murex Program, om zijn ervaringen te horen.

Young Executive Murex Program

Het gezamenlijke ABN AMRO & Synechron Young Professional-programma, getiteld Young Executive Murex Program, is specifiek ontworpen voor pas afgestudeerden en mensen aan het begin van hun carrière. Jonge talenten met een sterke ambitie en drive om hun loopbaan te starten binnen de bankensector worden in korte tijd (1 of 2 jaar) klaargestoomd voor een uitdagende functie bij ABN AMRO. Hiervoor worden talenten geselecteerd die een sterke affiniteit hebben met zowel technologie als de financiële dienstverlening, analytisch en sociaal sterk zijn en goede communicatieve vaardigheden hebben.

Het IT Global Markets team

Voor specifiek het IT Global Markets team van ABN AMRO heeft Synechron samen met de bank het Young Executive Program opgezet voor Murex, een wereldwijd gebruikt software systeem voor financiële instellingen. Het IT Global Markets team leidt alle veranderingen in Murex technologie en adviseert de business over hoe bedrijfsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden. Hiertoe beschikt ABN AMRO over diverse Murex specialisten, die geheel volgens de laatste Agile methodologie verander-, verbeter- en optimalisatieprojecten uitvoeren. Zodat de klanten van ABN AMRO een perfecte dienstverlening kunnen ervaren.

Ronald Roks en Jarno Droog

Murex-specialisten moeilijk te vinden

Voor ABN AMRO is het niet eenvoudig om jong talent aan te trekken met een hele specifieke kennis en ervaring van het Murex softwarepakket. Ondanks dat de bank een zeer aantrekkelijke werkgever is, zijn de meeste Murex specialisten woonachtig in andere delen van wereld. Samen met Synechron heeft ABN AMRO het traineeship opgezet om het talent zelf te ontwikkelen, met als uiteindelijk doel een mooie carrière en loopbaan binnen de bank.

Synechron’s Murex Opleiding & Development Centre

De keuze voor het opstellen van een dergelijk programma met Synechron was een logische. De bank werkt al bijna twee decennia samen met specialisten van Synechron. Zij hebben zeer veel ervaring met zowel het ontwikkelen van talent als van Murex. Ook Synechron’s eigen Murex opleidingscentrum (met accreditatie van Murex zelf) in Parijs, was een belangrijke factor voor de keuze van de samenwerking.

Jean-Christophe Wieczorek, Alliance Manager bij Murex zegt: “Murex is verheugd om bij te dragen aan het Young Executive Murex Program, dat we samen met onze partner Synechron aan ABN AMRO leveren. Het aantrekken en behouden van talent en expertise is essentieel om snel toegevoegde waarde te kunnen leveren en leidt tot verandering, verbetering en klanttevredenheid."

Na een eerste maand in Parijs heeft de groep young executives een gecombineerd werk/leer-programma doorlopen van een jaar. Hierbij werd praktijkervaring binnen de teams van ABN AMRO opgedaan en continue trainingen, kennis- en coachingssessies door Synechron verzorgd. Bijzonder hierbij is dat naast de “harde systeemkennis” van Murex er ook veel aandacht was voor bredere innovatieve en technologische onderwerpen zoals blockchain, artificial intelligence, agile en data visualisation.

Samenwerking met Synechron

Over de samenwerking met Synechron zegt Roks het volgende: “Het was een echt partnership waarbij we vanuit ABN AMRO duidelijk aangaven wat we nodig hadden en Synechron het hele proces van recruitment en eerste selectie heeft gedaan. De animo vanuit de markt was heel groot en we hebben samen de beste kandidaten geselecteerd. In de definitieve selectieronde hebben  wij de gesprekken gedaan en samen met Synechron besloten wie er mocht starten aan het opleidings- en ontwikkelprogramma. Synechron heeft ons hierbij goed geadviseerd en veel werk uit handen genomen.  

Het team van ABN AMRO, IT Global Markets en Synechron hadden al eerder samen gewerkt, maar dit talent ontwikkelingsprogramma was nieuw in het partnership tussen beide teams. Jarno Droog, Director Technology bij Synechron Nederland, licht toe: “Dankzij onze leidende Murex-positie in de markt, diepgaande kennis van financiële dienstverlening en onze uitgebreide consultancyervaring, kunnen wij jonge talenten voorzien van diepgaande Murex-expertise, IT- en adviesvaardigheden en kennis van financiële markten.”

Hij voegt toe: “Door onze ervaring van de werkwijze, systemen en processen binnen het markets team konden we samen met Ronald en zijn team gerichte en goede keuzes maken welke talenten het beste zouden passen. Doordat de young executives de opgedane Murex kennis direct in de praktijk konden brengen werd de ontwikkeling van de trainees enorm versneld. We waren ervan overtuigd dat dit een unieke en succesvolle combinatie zou zijn, het is fantastisch om te zien dat dit dan ook zo goed uitpakt in de praktijk.”

Ervaringen deelnemers

Ook de deelnemers hebben het traineeship naar volle tevredenheid ervaren. Een groep jonge mensen, net klaar van school en enorm gemotiveerd om dit vak te leren. Allen met een andere vooropleiding en achtergrond waardoor het een echte verrijking is gebleken van het ervaren Murex team. Roks zegt hierover: “We hebben veel collega’s met jarenlange ervaring en ABN AMRO wil graag investeren in diversiteit en talent. Jonge mensen die blanco erin gaan, geeft veel energie in het team. Ze brengen naast recente systeemkennis ook veel innovatieve ideeën en ambitie. De trainees zijn in verschillende teams terecht gekomen, op basis van opleidingsachtergrond, interesse en behoefte van de bestaande teams. Binnen deze (Agile aangestuurde) teams lag een grote behoefte om meer vaste senioriteit op te bouwen en een goede verdeling van verschillende ervaringsniveaus brengt dan de juiste balans.”

Een vak leren

Er wordt weleens gezegd dat het niet handig is om zo vroeg in je carrière al een specifieke keuze te maken voor een bepaalde technologie en specialisme. Volgens Roks gaat dat voor dit programma zeer zeker niet op: “ Je ontkomt er bijna niet aan om in een specifieke hoek te starten en je daarin te ontwikkelen. Dat geldt voor bijvoorbeeld Java specialisten en dus ook voor Murex specialisten. Bij ons zijn de trainees naast het Murex systeem ook op een functioneel aandachtsgebied geplot zoals Market Risk, Front Office en Accounting (Finance), allen onderdeel van Global Markets. Bij ons moet je meer kunnen dan alleen het systeem Murex.

Belangrijke onderdelen van het werk zijn om te snappen hoe je Murex ´off the shelf´ gaat neerzetten binnen ABN AMRO, en hoe de interne klant het systeem graag wil hebben (Front Office, Back Office, Finance). Als Murex engineer moet je de vertaling kunnen maken van Front Office naar Murex, een business analyse kunnen maken en bekijken of Murex functionaliteiten vanuit het systeem aanlevert of dat je zelf gaat configureren. Kortom een brede functie, waarbij we echt onderdeel zijn van de Dealingroom van ABN AMRO, waar we ook fysiek samen zitten met onze stakeholders. De lijntjes zijn kort waardoor we snel kunnen schakelen en veel business kennis opdoen.”

Vervolg van het succesverhaal

Op de vraag of het Young Executive Murex Program een vervolg zal krijgen, eindigt Roks het gesprek met: “We zijn altijd op zoek naar jonge talenten en een juiste verhouding tussen vaste en flexibele schil. Voor ons is een goede verdeling intern/extern en junior/senior binnen het team heel belangrijk, waarbij we voortdurend blijven bouwen aan een gezonde interne vaste basis. We verwachten dan ook dat het programma volgend jaar een vervolg zal krijgen. ABN AMRO en ons team blijven voortdurend investeren in kennis, ervaring en in innovatie door jong talent.”