De Snoozehaan is het jongste fabeldier van ASN Bank

05 januari 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De marketing-afdeling van ASN Bank heeft weer een nieuw dier bedacht voor reclame-uitingen, de Snoozehaan. De Snoozehaan is een figuur die dingen graag voor zich uitschuift – gelijk aan het snoozen van een afgaande wekker. Met de Snoozehaan wil ASN Bank het publiek aansporen duurzaam bankieren niet langer uit te stellen. 

Het is inmiddels een aardig indrukwekkend rijtje zelfbedachte fabeldieren dat ontsproten is aan de marketing-breinen bij ASN Bank, dan wel het bureau waar zij mee samenwerken. In de Fabeldierenrijk-campagne verschenen eerder bijvoorbeeld al de Eendagsvlieg, het Overheersbeestje, het PVC-paardje, het Databeessie en meest recent de Kortetermijn Tonijn.  

Stuk voor stuk dragen deze fabeldieren bij aan een stukje van de boodschap die ASN Bank – onderdeel van de Volksbank – wil verspreiden. Net als in echte fabels zit er altijd een moraal verborgen, die linksom of rechtsom weer is terug te brengen op duurzaam bankieren. De ene keer gaat het om aandacht voor zwerfplastic in de zee, de andere keer om verantwoord financieren. De Snoozehaan is de jongste telg in de verzameling fabeldieren, een dier dat de gewoonte heeft om alles altijd maar uit te stellen. 

Snoozehaan is uiteraard een verbastering van het woord snoeshaan. Een snoeshaan is een daadwerkelijk bestaand dier, namelijk een mannetjeskalkoen. In de volksmond is het echter het meest bekend van de uitdrukking ‘rare snoeshaan’, wat zoveel betekent als vreemde snuiter of iemand met een afwijkend karakter. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het woord wel op zijn retour is ten faveure van een reeks aan andere en meer vervelende scheldwoorden. 

Voor de meeste mensen zal het woord ‘snoozen’ vooral bekend voorkomen als datgene wat men doet als de wekker gaat: even op ‘snooze’ drukken en nog tien minuten langer in bed liggen alvorens de wekker weer gaat. ASN Bank beschrijft de Snoozehaan als iemand die eerst nog even wil uitvogelen (...) hoe het allemaal zit met ASN Bank, alvorens klant te worden. Maar in de visie van ASN Bank is er geen tijd meer voor alles uitvogelen. De bank roept Nederlanders op om niet langer te wachten met duurzaam bankieren.