Banken bieden Hema weer nieuwe toekomst

18 december 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Na weken van onzekerheid is de kogel door de kerk. De overname van Hema door Jumbo-familie Van Eerd en investeringsmaatschappij Parcom is rond, nu de banken ABN AMRO, ING en Rabobank akkoord hebben gegeven voor overname van de lopende schulden. 

Het wordt zoetjes aan een beklijvende week voor de Hema. Eerst was daar het nieuws over een volledige lockdown. Via wat geitenpaadjes bleef de Hema gedeeltelijk open, omdat de keten ook essentiële producten zou verkopen, al is het discutabel of taart en rookworst in die categorie vallen. Gisteren maakte het kabinet daar een einde aan, alle Hema’s moesten hun deuren sluiten. Er was echter ook goed nieuws te melden voor de langere termijn, namelijk een toezegging voor €200 miljoen aan krediet van de banken ABN AMROING en Rabobank

De drie banken speelden een doorslaggevende rol in het al dan niet slagen van de overname van Hema door de Van Eerds en Parcom. Voorwaarde voor de overname was dat de nieuwe eigenaren de lopende konden herfinancieren, waardoor jaarlijks voor miljoenen aan rentebetalingen konden worden bespaard. Zakenkrant FD meldde eerder dat Hema in de oude situatie jaarlijks €28 miljoen aan rente betaalde. Met deze deal kan dat bedrag bijna door de helft, vanwege een fors lager rentepercentage. 

Met het sluiten van de deal hebben de grote Nederlandse banken een potentieel erg interessant verhaal om de publiciteit op te zoeken. Gedrieën zorgen zij voor het behoud van een oer-Nederlands symbool, alsmede een belangrijke speler voor wat betreft de werkgelegenheid binnen de retailsector. De coronacrisis zorgt momenteel voor wat nieuwe tegenslag, maar met meerdere vaccins in aantocht lijkt het een kwestie van tijd voordat deze voorbij is. 

“De aankondiging van vandaag is een belangrijke mijlpaal voor Hema, omdat de bankfinanciering een cruciale voorwaarde was voor het aangaan van de overeenkomst”, aldus Tjeerd Jegen, CEO van Hema in een persbericht. “Bij afronding van de transactie begin 2021, hebben we niet alleen een gezonde financiële basis met een flink lagere schuldenlast en ruimte om in onze toekomst te investeren, maar ook nieuwe eigenaren die ons voor de lange termijn ondersteunen en HEMA een stabiele operationele basis geven.”