ABN AMRO, ING en Rabobank lijken genegen om Hema te redden

11 december 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Jumbo-familie Van Eerd en investeringsmaatschappij Parcom naderen een akkoord met ABN AMRO, ING en Rabobank over een krediet van ongeveer €200 miljoen. Met het krediet willen de kopers dure schulden wegwerken én investeren in de Hema-formule. Dat meldt zakenkrant FD.

Medio oktober bereikten de kandidaat-kopers – in de vorm van Jumbo-familie Van Eerd en investeringsmaatschappij Parcom – met de huidige eigenaar een akkoord ter overname. Voorwaarde voor het slagen van de constructie was wel dat de kopers enkele honderden miljoenen aan financiering zouden weten los te peuteren. Bij de banken en liefst ook nog met garanties van de Staat. 

Het vernieuwde Hema zou het kapitaal ten eerste willen gebruiken om lopende schulden weg te werken. Het FD wist een tijdje terug te melden dat het rentepercentage op de grootste lopende schulden zo’n 7,5% bedraagt. De banken zouden leningen kunnen bieden van rond de 4%, wat jaarlijks miljoenen aan rentebetaling scheelt. Het zijn echter bijzondere tijden en geen bank zal momenteel met plezier honderden miljoenen steken in een onzeker project. Toch meldde dagblad De Telegraaf onlangs dat de deal tussen de banken en de kopers er ‘op zich goed uit zag’. 

Nu enkele weken verder schrijft het FD dat een akkoord op handen is. “De beoogde kopers van de warenhuisketen zijn er op hoofdlijnen uit met ABN AMRO, ING en Rabobank”, aldus de zakenkrant. Het krediet dat de banken willen toezeggen ligt echter wel een stuk lager dan gewenst. De Hema-kopers hadden graag een bedrag van €300 miljoen gezien, de banken willen niet verder gaan dan €200 miljoen. De Staat houdt zich überhaupt afzijdig. 

Goede publiciteit

Het FD baseert zich op gesprekken met ingewijden, zoals dat zo mooi heet. Die weten te melden dat de Van Eerds en Parcom nog wachten op goedkeuring van de risk-afdelingen van de banken. Naar verwachting komt er snel uitsluitsel, want de deadline om alles rond te krijgen is reeds over een week. 

Even ervan uitgaande dat alles inderdaad rond gaat komen hebben de ABN AMRO, ING en Rabobank een mooi verhaal om de publiciteit mee op te zoeken. Drie Nederlandse banken die het oer-Hollandse Hema uit de klauwen weten te redden van een Brits private equity-huis – dat toevallig ook nog Lion Capital heet – en de onderneming weer met vertrouwen naar de toekomst kunnen laten kijken. Die beeldvorming kan slechter, veel slechter.