Laatste Rabo Vastgoedprijs gaat naar A’DAM Toren

06 november 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

De A’DAM Toren gaat ervandoor met de laatste Rabo Vastgoedprijs, waarin gekeken werd naar de meest onderscheidende projecten van de afgelopen dertig jaar. Uit elk decennium was één project geselecteerd. De A’DAM Toren wordt geprezen vanwege de omvorming tot een nieuw icoon, op een open en toegankelijke locatie met volop publieksfuncties.

Deze week vond Provada plaats, het jaarlijkse feestje voor iedereen die op professioneel vlak iets met vastgoed te maken heeft of denkt te hebben. Zoals vele andere evenementen kon deze niet fysiek plaatsvinden, men koos daarom voor een virtuele uitvoering. Het was al bekend dat Provada 2020 ook de laatste uitvoering van de Rabo Vastgoedprijs zou inluiden, een prijs voor onderscheidende vastgoedprojecten op het vlak van maatschappelijke of duurzame impact. De prijs ging uiteindelijk naar de A’DAM Toren.

De A’DAM Toren was één van de drie genomineerden, verdeeld over drie decennia Rabo Vastgoedprijs. In 2018 had de A’DAM Toren de prijs al eens gewonnen. Deze keer stond het project tegenover twee andere oud-winnaars, namelijk het Haagse Stadhuis dat de prijs in 1996 won en woon- en winkelcomplex ‘t Sas in Breda, winnaar in 2004.

De kern van de A’DAM Toren is het oude kantoor van Shell, dat dienst deed tot 2009. Vanaf 2016 werd het twee jaar lang verbouwd en gerenoveerd, een klus in handen van hoofdaannemer J.P. van Eesteren, het bedrijf dat eerder ook het nieuwe kantoor van Triodos Bank opleverde. Naast een nieuwe begeveling werd de toren op het hoogste punt voorzien van een draaiend vierhoekig restaurant, dat tevens fungeert als observatiepunt. De hoogte is 80 meter, inclusief mast tikt de toren de 100 meter aan.

Indrukwekkende transformatie

De jury is, twee jaar nadat het project de Rabo Vastgoedprijs al won, nog steeds onder de indruk. De herontwikkeling heeft Amsterdam een nieuw icoon opgeleverd, dat vanuit vele richtingen zichtbaar is. “Het met lef en visie aangepakte, multifunctionele project is bovendien een groot commercieel succes – de waarde ervan is meer dan verdubbeld. Ook heeft het gebouw in no-time z’n maatschappelijke waarde bewezen.”

“Álles klopt aan de A’DAM Toren. Het is een zeer spectaculair gebouw met een bijzondere aansprekende vibe en bijzondere extra’s, wat het een echt Amsterdams icoon maakt”, aldus Roel van de Bilt, directeur Real Estate bij Rabobank. “De indrukwekkende transformatie laat zien hoeveel je met een gebouw kunt doen en is daarom wat ons betreft een prachtig voorbeeld voor nieuwe ontwikkelingen in de toekomst. Dit is een hele mooie eindwinnaar van de Rabo Vastgoedprijs.”

Eindwinnaar inderdaad, want als zodanig was dit de laatste editie van de Rabo Vastgoedprijs. De bank gaat namelijk nauw samenwerken met NEPROM, de branchevereniging voor Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen. Vanaf 2022 spreekt men van de NEPROM-prijs.