Rabobank wil certificaathouders gaan uitkeren in vorm van Rabo Certificaten

26 oktober 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank keert al sinds het begin van de coronacrisis geen contante vergoeding uit over Rabo Certificaten. Dat doet de bank mede op verzoek van de ECB, die adviseert geen dividend uit te keren om de economie zoveel mogelijk te ondersteunen. Certificaathouders balen echter. Na eigen onderzoek heeft de bank de intentie om eind 2020 alsnog een uitzonderlijke vergoeding uit te keren. Echter niet in contanten, maar in Rabo Certificaten. De uitkering heeft een waarde van omgerekend €1,625 per certificaat.

Veel grote bedrijven zijn in maart gestopt met het uitkeren van dividend over hun aandelen. Het meest illustratief was het besluit van Shell, dat zijn status van dividendkampioen aan gruzelementen zag gaan. Shell schrapte het dividend weliswaar niet, maar verminderde het wel gevoelig. Ook banken gaven gehoor aan de oproep, in hun geval kwam die van de ECB. Dat gold ook voor Rabobank, dat feitelijk niet beursgenoteerd is, maar via de uitgifte van Rabo Certificaten toch ook weer wel. 

Het besluit van Rabobank om voorlopig geen contante vergoeding meer uit te keren over de certificaten wekte de nodige wrevel bij certificaathouders. Die wrevel kreeg een gezicht in de persoon van oud-wielrenner Gert-Jan Theunisse, die boos aangaf dat deze uitkering zijn enig overgebleven inkomstenbron was. Beleggersclub VEB was van mening dat de certificaten niet de status van aandelen bezaten, maar van obligaties en dus buiten het besluit zouden moeten vallen. Uiteindelijk besloot Rabobank in eerste instantie bij het besluit te blijven, maar na eigen onderzoek biedt de bank certificaathouders nu toch een compromis. 

Rabobank heeft de intentie om eind 2020 een uitkering te doen in de vorm van Rabobank Certificaten. Dit komt omgerekend neer op ongeveer € 1,625 per Rabobank Certificaat. Dat komt overeen met het bedrag dat de bank jaarlijks uitkeert over Rabo Certificaten. Hiermee komt de bank deels tegemoet aan de wensen van certificaathouders. 

Uitzonderlijke maatregel

“Covid-19 heeft nog steeds grote impact op de wereld en de economie. Als coöperatieve bank blijft het onze prioriteit om de economie te ondersteunen en onze klanten door deze crisis te helpen”, licht Bas Brouwers toe, CFO van Rabobank. “Ook erkennen we de impact op onze particuliere en institutionele beleggers van het feit dat Rabobank zich houdt aan de ECB aanbevelingen. De voorgenomen vergoeding in de vorm van Rabobank Certificaten beschouwen wij als een uitzonderlijke maatregel in deze ongekende tijden.”

Volgens de bank heeft deze maatregel verder geen invloed op de kapitaalpositie, die als ‘solide’ wordt bestempeld. Ondanks dat de intentie is uitgesproken, kan het bestuur vanuit een discretionaire bevoegdheid altijd nog anders besluiten, bijvoorbeeld als de omstandigheden ineens abrupt wijzigen.