Nederlandse banken geven gehoor aan oproep ECB betreft uitstel dividend

30 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

De drie Nederlandse grootbanken keren voorlopig geen dividend uit. Dat hebben ABN AMRO, ING en Rabobank los van elkaar bevestigd, nadat de ECB voor het weekend een algemene oproep hiertoe had gedaan. Op de AEX zijn de gevolgen direct terug te zien. ABN AMRO en ING demarreren hard achteruit. In België volgt KBC het verzoek ook op. 

Zo lang de corona-uitbraak het maatschappelijke leven en de economie ontwricht moeten banken zich volledig richten op hun kredietverlenende functie, zo is de gedachte in Frankfurt. De oproep aan Europese banken voorlopig geen dividend uit te keren heeft al snel gevolg gevonden, want zowel ABN AMRO, ING als Rabobank stoppen voorlopig met de winstuitkering aan aandeelhouders dan wel certificaathouders. Een ander onderdeel van de oproep betreft een eveneens tijdelijke stop op het opkopen van eigen aandelen. 

Rabobank was van deze drie de eerste die het nieuws aankondigde, gisteravond laat nog om exact te zijn. De coöperatieve bank – die geen aandeelhouders heeft maar wel certificaathouders – geeft aan geen uitbetaling te doen op de Rabobank Certificaten in de maanden maart, juni en september 2020. 

Deze ochtend, voordat de beurzen openden, volgden ABN AMRO en ING met soortgelijk nieuws. ABN AMRO kondigde het nieuws aan via een persbericht, waarin gelijktijdig een winstwaarschuwing werd afgegeven. Men houdt rekening met een verlies over het eerste kwartaal van 2020. Dat zal mede komen door de stevige strop voor ABN AMRO Clearing, dat vanwege mismanagement bij een grote Amerikaanse klant voor $200 miljoen het schip in ging. 

ING sloot zich vanmorgen eveneens aan bij Rabobank, ongeveer gelijktijdig met ABN AMRO. “Dit zijn buitengewone tijden voor ons allemaal. We zijn goed gekapitaliseerd en gefinancierd en we willen aandeelhouders graag een aantrekkelijk rendement bieden. Maar nu is het verstandig om de aanbevelingen van de ECB rond dividend voor Europese banken op te volgen”, laat topman Ralph Hamers van de oranje bank optekenen. 

Ondanks dat een significante groep aandeelhouders afgelopen weekend zelf de oproep deed om het dividend voorlopig te schrappen, kleuren de beurskoersen akelig rood deze ochtend. Qua verlies spannen ABN AMRO en ING halverwege de ochtend de kroon.