Mariken Tannemaat voorgedragen als commissaris bij ABN AMRO

21 oktober 2020 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO wil Mariken Tannemaat als nieuw lid van de raad van commissarissen. De bank heeft haar inmiddels formeel voorgedragen. Over haar voordracht wordt definitief besloten tijdens een extra aandeelhoudersvergadering op 15 december aanstaande. Tannemaat heeft bij meerdere financiële instellingen posities bekleed waarin zij verantwoordelijk was voor innovatie en dat is exact waar ABN AMRO verwacht dat zij waarde gaat toevoegen. 

De vroege carrière van Mariken Tannemaat is overwegend oranje gekleurd. Ze startte in 1995 met een ‘global management traineeship’ bij ING. Daar zou ze bijna twintig jaar blijven, met korte interne uitstapjes naar ING Barings in het Verenigd Koninkrijk en de Postbank. Nadien stapte Tannemaat over naar Nationale-Nederlanden (NN) waar ze uiteindelijk eindigde als Chief Innovation Officer, een rol die zij vervolgens ook korte tijd bij Robeco vervulde. 

Haar bekendheid met innovatie lijkt de voornaamste reden dat ABN AMRO haar voordraagt als commissaris. Bij Robeco was zij onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en de digitalisering van klantcontacten. Bij NN was ze eveneens verantwoordelijk voor digitalisering en mondiale innovatie, naast marketing en sales. 

“We zijn heel blij Mariken Tannemaat voor te dragen als commissaris van ABN AMRO”, aldus Tom de Swaan, voorzitter van de raad van commissarissen van de bank. “Met haar ervaring en kennis van de impact van bestaande en opkomende technologieën op consumenten, ondernemingen en bedrijfsmodellen zal Mariken een waardevolle bijdrage leveren aan het toezicht door de RvC op de activiteiten van ABN AMRO.”

De ECB is reeds akkoord met de voordracht, het zijn medio december alleen nog de aandeelhouders die hun zegje mogen doen. Met Tannemaat erbij zal de raad van commissarissen straks bestaan uit acht personen, waarvan vijf man en drie vrouw.