Reorganisatie in top Rabobank uitgesteld vanwege corona-pandemie

08 oktober 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een voorgenomen reorganisatie in de top van Rabobank is tot nader order uitgesteld. Het plan was de groepsdirectie van de coöperatieve bank te laten krimpen van tien tot negen personen en bepaalde taken te herverdelen. De ondernemingsraad van de bank uitte zich eerder al kritisch en vond dat de top zich nu eerst bezig zou moeten houden met de uitdagingen die de corona-pandemie stelt. ‘Voortschrijdend inzicht’ heeft ervoor gezorgd dat men anders is gaan denken. 

Rabobank achtte hervorming van de groepsdirectie noodzakelijk vanwege het uitdagende economische klimaat. Nog even zonder corona daarin mee te nemen hebben banken moeite te renderen vanwege de lage rente, toezichthouders kijken met argusogen naar alle antiwitwas-activiteiten en wat klanten gisteren nog modern vonden is vandaag ineens ouderwets. 

Het vertrek van Jan van Nieuwenhuizen was een katalysator voor de plannen. In maart kondigde Rabobank aan dat Van Nieuwenhuizen – verantwoordelijk voor wholesale en commercieel vastgoed – de bank zou verlaten. Het idee was dat zijn stoel leeg zou blijven en dat de groepsdirectie het voortaan met een persoon minder zou gaan doen, negen in plaats van tien. De reorganisatie moest ervoor zorgen dat het bestuur effectiever zou gaan werken. 

Op zichzelf helemaal geen gekke gedachte. Wie kan er nou tegen efficiënter werken zijn? Maar de timing was zeer ongelukkig gekozen, zo vond de ondernemingsraad. De werknemersvertegenwoordiging schreef: “Het kennismaken, eigen maken van dossiers en opbouwen van nieuwe automatismen in nieuwe werkrelaties vraagt kostbare tijd. Dit leidt dit af van waar het management op dit moment juist wel mee bezig hoort te zijn.” Het is momenteel namelijk ‘alle hens aan denk’ om de gevolgen van de corona-pandemie het hoofd te bieden. 

De reorganisatie daarom tot nader order uitgesteld. “Voortschrijdend inzicht maakt dat de leden van de groepsdirectie op hun huidige post blijven. 'Met name door de zware agenda wegens Covid-19 geeft pas op de plaats nu meer rust”, laat het FD van een zegsvrouw optekenen. Vroeg of laat zal het er echter toch van komen, want de ondernemingsraad is verder akkoord gegaan met de reorganisatie. Maar pas weer als de situatie het toelaat.