ABN AMRO grijpt hard in bij zakelijke tak

12 augustus 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De nieuwe topman Robert Swaak ziet een bank voor zich met een gematigder risicoprofiel. Een uitgebreide zakelijke tak past daar niet bij. In de komende jaren verdwijnt daarom ruwweg een derde van de 2.500 banen die deze tak nu kent. Het nieuws komt naar buiten gelijktijdig met de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal, waarover ABN AMRO een min van €5 miljoen rapporteert. Dat is overigens beter dan wat analisten hadden verwacht. 

ABN AMRO is de tweede grote Nederlandse bank die zijn halfjaarcijfers presenteert. In het eerste kwartaal – slechts een halve maand door corona geteisterd – schreef ABN AMRO enkele honderden miljoenen verlies. In het tweede kwartaal viel de schade wat dat betreft relatief mee met een verlies van €5 miljoen. Net als in het eerste kwartaal gaat er veel geld naar de stroppenpot. Een greep uit de cijfers over het tweede kwartaal. 

  • Verlies van €5 miljoen (Q2 2020) ten opzichte van een winst van €693 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. 
  • In Q2 2020 ging €703 miljoen naar de stroppenpot, boven de €1,1 miljard uit Q1 2020.
  • Daling cost-income ratio tot 60,4% (Q2 2020) tegenover 56,4% een jaar eerder.
  • Lichte daling van de kapitaalratio CET1 van 18,0% tot 17,3%. 

Een groot gedeelte van de uitgaven verdwijnt dus in de stroppenpot. Over twee kwartalen bij elkaar opgeteld een som van ongeveer €1,8 miljard. Een belangrijk deel van die som is terug te voeren op de zakelijke tak. In het eerste kwartaal zorgden twee klantdossiers alleen al voor ruim €400 miljoen aan voorzieningen. De coronacrisis kwam daar nog eens overheen, waardoor de bank rekening moet houden met betalingsproblemen van zakelijke klanten. De verwachting is dat Wirecard één van de grootste posten gaat zijn. Wirecard had een kredietfaciliteit van €200 miljoen bij ABN AMRO, die bijna helemaal benut zou zijn.    

Focus op dichtbij

De mondiaal actieve zakentak van ABN AMRO was eens het pronkstuk van de bank, maar dat is al een tijdje niet meer het geval. Regelmatig zorgde het onderdeel voor grote verliesposten, terwijl de inkomsten tegenvielen. Kees van Dijkhuizen sprak enkele jaren terug al zijn twijfel uit en kondigde onderzoek aan de levensvatbaarheid van bepaalde delen van de zakenbank. Kort na zijn aantreden gaf de nieuwe topman Robert Swaak meteen al aan ook kritisch te willen kijken naar de zakentak, als onderdeel van een strategische review. 

Tijdens de toelichting van de halfjaarcijfers geeft Swaak aan wat er exact staat te gebeuren. “Corporate & Institutional Banking (CIB) gaat zich focussen op klanten in Noordwest Europa en op Clearing en we trekken ons terug uit alle niet-Europese corporate banking-activiteiten. De activiteiten van Trade & Commodity Finance worden volledig beëindigd en in Natural Resources en Transportation & Logistics gaan we ons uitsluitend richten op Europese klanten. Daarnaast hebben we de kredietvoorwaarden en -limieten aangescherpt om ook aan een gematigd risicoprofiel bij te dragen.”