ABN AMRO breidt financiële steun uit voor grotere zakelijke klanten

27 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In navolging op de steunmaatregelen voor ondernemers met een krediet tot €2,5 miljoen breidt ABN AMRO ook de steunmaatregelen uit voor ondernemers met een lopend zakelijk krediet tot €50 miljoen. Van april tot en met september zal de bank geen aflossingen en rente incasseren, die termijnen worden uitgesteld. Klanten die het uitstel niet nodig hebben moeten zich uiterlijk 31 maart melden. 

ABN AMRO was onlangs één van de vijf banken – samen met ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank – die aankondigde ondernemers financiële ademruimte te willen geven als gevolg van de coronacrisis. Die maatregelen hadden specifiek betrekking op kleine bedrijven, met een zakelijk krediet tot €2,5 miljoen. Het was nog niet helemaal duidelijk welke steun zou volgen voor de wat grotere bedrijven. ABN AMRO komt als eerste met duidelijkheid, namelijk dat ondernemers zes maanden uitstel krijgen voor het betalen van aflossing en rente.

Rust en ruimte creëren

“De uitstelregeling biedt klanten extra ruimte in hun liquiditeitspositie. En door dit automatisch in te regelen kunnen we dit snel voor een grote groep regelen. We hebben vorige week gezien dat dit goed werkt en rust en ruimte creëert voor bedrijven”,  legt Daphne de Kluis uit, CEO Commercial Banking ABN AMRO. “We hebben daarom besloten om de grens van de regeling te verhogen naar 50 miljoen euro. We bieden daarmee ook de grotere Commercial Banking-klanten snel en automatisch een adempauze.”

Volgens een vandaag gepubliceerd economisch rapport van ABN AMRO is er geen sector die ontkomt aan alle malaise. Wel kunnen er grote verschillen bestaan tussen de verschillende sectoren in welke mate ze geraakt worden. Daarbij kan meteen gedacht worden aan de horeca, die abrupt hun deuren moesten sluiten. Dat zorgt automatisch voor problemen bij toeleveranciers. De industrie was al eerder in de problemen geraakt, omdat de Chinese productie van allerhande halffabrikaten was stilgevallen vanwege corona. Ook in de zakelijke dienstverlening komt de klap hard aan, met een verwachte terugval van 29% in Europa. 

Veel zal afhangen van hoe snel het coronavirus controleerbaar is. “Het inschatten van de precieze economische effecten is moeilijk, omdat deze crisis niet te vergelijken is met eerdere economische schokken uit de moderne geschiedenis en gepaard gaat met grote onzekerheid. Zeker is dat de duur van de maatregelen om het virus in te dammen van grote invloed is op de economische schade”, schrijven economen van ABN AMRO.