Banken: ondernemers krijgen half jaar uitstel van aflossing

20 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

De bankensector wil de bredere kabinetsplannen ondersteunen door ondernemers de komende tijd financiële ademruimte te geven. De maatregel geldt voor zakelijke klanten in alle sectoren, met een financiering tot €2,5 miljoen. De groep bedrijven boven die grens is nog weinig zekerheid over. Aan de plannen doen mee ABN AMRO, ING en Rabobank, aangevuld met de Volksbank en Triodos Bank.

De aanleiding voor de maatregelen behoeft vanzelfsprekend verder weinig uitleg, maar het begint met de letter ‘c’. Tal van ondernemingen zien van de ene op de andere dag geen euro meer binnenkomen, maar hebben nog steeds wel te maken met vaste lasten. Plus natuurlijk een hoop afschrijving, bijvoorbeeld bloemen die verwelken of vers voedsel dat over de datum gaat. De bankensector speelt zodoende een voorname rol in het smeren van de haperende motor die de economie momenteel is. 

In de kern gezond

Wat met name moet frustreren, is dat het in de kern veelal om gezonde bedrijven gaat die in financiële nood raken of zijn geraakt. Het is specifiek deze groep waarop de gezamenlijke maatregelen van toepassing zijn. Hoewel deze onvoorziene pandemie natuurlijk niet de reden is geweest voor de opbouw van kapitaalbuffers in de afgelopen tien jaar, komt het nu wel goed uit. De Nederlandse banken worden beschouwd als gezond en zoals Kees van Dijkhuizen gisteren al zei: “In 2008 zaten banken zelf in de problemen. Nu zijn we onderdeel van de oplossing. Dát is het grote verschil.” 

De maatregelen werden gisterochtend gepresenteerd aan minister Hoekstra van Financiën en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. NVB-voorzitter Chris Buijink: “Met het pakket maatregelen voor banen en economie heeft het kabinet belangrijke stappen gezet om ook bedrijven en werknemers door deze moeilijke tijd te loodsen. Banken ondersteunen die maatregelen en komen nu met eigen aanvullende maatregelen om een aanzienlijk deel van ondernemend Nederland extra tegemoet te komen. Met elkaar doen we zo wat nodig is.”

Het gevoel van saamhorigheid is in heel Nederland merkbaar. Waar vanuit ondernemersorganisaties de afgelopen jaren nog weleens kritiek heeft geklonken op of de overheid of de manier waarop banken omgaan met ondernemers zijn de loftuitingen over het beleid nu niet van de lucht. Zo zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW: “Prachtig om te zien hoe de overheid en vooral de banken dit mogelijk maken. Dit geeft ondernemers extra lucht in deze zware tijden en dit zijn de perfecte aanvullingen op het pakket van de overheid. Mooi om te zien hoe we met elkaar eendrachtig en daadkrachtig het corona spook gaan verslaan.” 

Zijn collega Jacco Vonhof van MKB Nederland zegt: “Dit is een hele goede steun in de rug voor veel mkb’ers die de banken hier geven. Chapeau! Hopelijk lukt het ook als het gaat om grotere kredieten waar dat nodig is. Maar een dikke pluim voor de banken en de toezichthouders die dit zo snel regelen.”